Ambasadori Kvinte: Sutra odobrite novac za izbore

U prostorijama Savjeta ministara BiH danas je održan sastanak ambasadora Kvinte i predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije (SNSD) i njegove zamjenice Bisere Turković (SDA). Na sastanak je bio pozvan i ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ), ali se nije pojavio.

Ključna tema je blokada finansiranja Opštih izbora 2022. godine koje je Centralna izborna komisija BiH zakazala za 2. oktobar. Novca nema jer ministar finansija ne želi pristati da se novac za izbore izdvoji iz budžetske rezerve, već insistira na sporoj proceduri usvajanja budžeta, što može trajati i mjesecima.

„Vrlo jasno je ukazano na ozbiljnost situacije, ugroženost demokratskih prava građana i na to na kome leži odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo. Iznijela sam stav da su svi koraci ka usvajanju budžeta dobri, ali da oni nisu garancija da će biti obezbjeđen novac za izbore, imajući u vidu koje nas sve procedure čekaju do konačnog donošenja budžeta. Neophodno je odmah riješiti pitanje finansiranja izbora, i nastaviti punim kapacitetom usvajanje budžeta“, kazala je Turković nakon sastanka.

Na sastanku je predloženo da se već na sutra na sjednici ponovo predloži odluka koja su ministri iz HDZ prošli put odbili.

Predsjedavajući Tegeltija je rekao da je on to spreman učiniti, ukoliko bude imao potvrdu zamjenika da će biti usvojena.

„Moju potvrdu je dobio već na ovom sastanku sa ambasadorima. Nema apsolutno nikakvog opravdanja da se blokira održavanje i finansiranje izbora. I to su vrlo jasne poruke koje smo dobili i od naših partnera na sastanku“, kazala je Turković.

Kako nezvanično saznajemo ambasadori su vrlo jasno kritikovali opstruisanje procesa izdvajanja novca iz budžetske rezerve, za što je ključni krivac Bevanda.

(Klix)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.