BiH i Srbija potpisale deklaraciju o neopravdanoj agresiji Rusije na Ukrajinu

Deset zemalja jadransko-jonske regije, među kojima su i BiH i Srbija, usvojile su na svom godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale “nezakonitom i neopravdanom agresijom” te izrazile predanost “suverenitetu, neovisnosti, te jedinstvu i teritorijalnom integritetu” Ukrajine.

Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino okupile su se na forumu pod nazivom Strategija EU-a za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).

U zajedničkoj deklaraciji navele su 25 tačaka vezanih za svoju buduću međusobnu suradnju pod pokroviteljstvom Europske komisije, izvršnog tijela EU-a, no prva od tačaka bila je vezana za rat u Ukraijini.

“Mi, predstavnici vlada (…) na najsnažniji način izražavamo žaljenje zbog ilegalne i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu (…). Potvrđujemo svoju predanost suverenitetu, neovisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okvirima njenih međunarodno priznatih granica (…)”, piše u deklaraciji.

Deklaracija nije zakonski obvezujući dokument, nego je njome iskazano načelno političko stajalište zemalja potpisnica.

Deklaracija je objavljena nakon sastanka zatvorenog za medije u Tirani, glavnom gradu Albanije, na kojem su sudjelovali državni tajnici ministarstva vanjskih poslova.

Predstavnik Srbije, zemlje koja Rusiji nije uvela sankcije, nije bio dostupan za komentar neposredno nakon sastanka.

“Što se tiče ovoga što se nažalost događa u trećem desetljeću 21. vijeka na tlu Europe, a to je ruska agresija na Ukrajinu, svih deset članica je jednoglasno prihvatilo tekst deklaracije”, dodao je Brkić za Hinu.

Izvor: HINA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.