Predaja ili evakuacija? Ovako su izvlačili ranjenike iz Azovstala FOTO/VIDEO

Ukrajinska vojska objavila je juče da radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog posljednjeg uporišta u Mariupolju, prepuštajući kontrolu grada Rusiji.

Evakuacija je označila kraj vjerovatno najduže i najkrvavije bitke u sukobu i značajan poraz za Ukrajinu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je, prema tvrdnjama Ukrajine, ubijeno više desetina hiljada ljudi.

Stotine ukrajinskih vojnika i civila nedeljama su se skrivali ispod gradske čeličane Azovstal, a u ponedeljak je 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo postrojenje.

„Garnizon Mariupol ispunio je svoj borbeni zadatak. Vrhovno vojno zapovjedništvo naredilo je zapovjednicima trupa stacioniranih u Azovstalu da spase živote ljudstva… Branioci Mariupolja su heroji našeg vremena“, navedeno je saopštenju Glavnog štaba Oružanih snaga Ukrajine u kojem je najavljena evakuacija, prenosi Jutarnji.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Ana Malijar rekla je da su 53 teško povrijeđena borca ​​odvezena u bolnicu u Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a još 211 boraca evakuisano je humanitarnim koridorom u Olenivku, područje pod kontrolom proruskih snaga.

Kako prenosi Vostok.rs, veliki dio njih su pripadnici neonacističkog puka „Azov“.

Vojne uniforme grupe imaju nacističke oznake, a njeni članovi su fotografisani sa tetovažama simbola kao što je kukasti krst.

Njegov prvi komandant, Andrej Bilecki, rekao je da vjeruje da je misija Ukrajine da „povede bijele rase svijeta u posljednjem krstaškom ratu… protiv Untermenšena (inferiornih ljudi) predvođenih semitima“.

Prva faza predaje završena je noćas – 264 vojnika su napustila „Azovstalj“. Sada se u bolnici u Novoazovsku nalaze 53 ranjena vojnika, a u Jelenovki 211 vojnika, u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ruski izvori procjenjuju da je oko 2.200 ljudi zarobljeno u podrumima ogromnog kompleksa „Azovstalj“. Lokacija se prostire na 11 kvadratnih kilometara, a njeni podzemni dijelovi su napravljeni da izdrže nuklearni napad.

Prema riječima zamjenika ministra odbrane Ukrajine Ane Maljar i Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, oni koji se predaju biće razmijenjeni za ruske ratne zarobljenike koje je zarobio Kijev.

Međutim, uslovi razmjene još nisu doneseni. Moskva još nije dala nikakva javna saopštenja o razmjeni.

U međuvremenu, ukrajinska strana je pokušala da izbjegne upotrebu izraza „predaja“. Nakon što posljednji ukrajinski vojnik napusti „Azovstalj“, bitka za Mariupolj će biti praktično završena i Rusija će steći potpunu kontrolu nad strateški vitalnim gradom.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.