Borelj: Srbija što prije da se uskladi sa politikom EU

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je Srbiju da „što je prije moguće“ ubrza svoje usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, i primjeni sankcije koje su EU i ostale zemlje Zapadnog Balkana usvojile u vezi sa ratom u Ukrajini.

Ministri spoljnih poslova EU izrazili su jasno očekivanje od partnera i budućih članica EU da se posvete zajedničkim vrijednostima i zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici. Oni koji to nisu još uradili, a Srbija je jedna od njih, trebalo bi, što je prije moguće, da ubrzaju svoje usklađivanje i primjene sankcije. Mi razumijemo poteškoće i vrednujemo činjenicu da su svi oni glasali protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN, ali mi očekujemo od kandidata i naših partnera da se u potpunosti usklade sa našom spoljnom politikom“, poručio je sinoć Borelj.

Borelj je nakon sastanka Savjeta EU, kojem su u ponedeljak prisustvovali i šefovi diplomatija zapadnobalkanske šestorke, pozdravio „strateške i hrabre“ odluke onih partnera koji su se u potpunosti uskladili sa spoljnom politikom i sankcijama EU.

On tvrdi da su ruska propaganda i dezinformacije široko rasprostranjenje na Zapadnom Balkanu i upozorava da u ovoj situaciji ni neutralan status zemlja kandidata za članstvo u EU nije u skladu sa njihovom evropskom budućošću.

„Održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije u skladu sa izgradnjom zajedničke bućnosti sa EU. Te dvije stvari ne idu. Neutralnost u pogledu rata u Ukrajini je pogrešan koncept. Jedna zemlja je napala drugu i stavljati ih u istu ravan znači izjednačavati napdača i žrtvu, a to nije moguće“, zaključio je Borelj.

On navodi da u EU „razumiju“ da na Zapadnom Balkanu, kada je Moskva u pitanju, postoje „problemi, veze i javno mnjenje“, ali ponavlja da postoje i stvari koje ne mogu ići zajedno.

(Tanjug)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.