Čučkovići protestima traže pravdu: Nevin čovjek mora u zatvor

Zbog odluke Osnovnog suda u Trebinju da na osam mjeseci zatvora pravosnažno osudi Nemanju Kojovića, zbog saobraćajne nesreće iz 2016. godine u kojoj je poginula plivačica Leotara Ana Čučković, ispred Palate pravde u Trebinju danas su održani mirni protesti.

Ovo je drugo okupljanje grupe građana okupljene oko porodica Čučković i Kojović. Danas su poručili da se na ovome neće zaustaviti.

Nemanji Kojoviću je, kako je pojasnio otac nastradale Ane, Zoran Čučković, stigao poziv da se 13. maja javi na izdržavanje zatvorske kazne. Porodica smatra da je Kojović nepravedno osuđen, te tvrdi da je pravi krivac na slobodi, zahvaljujući vezama koje su imale uticaja na odluke trebinjskih sudija. 

Čučković nije mogao da precizira koje su to veze u pitanju. 

“U ovoj kući (Palati pravde, prim. aut) ima divnih i poštenih ljudi koji su sa nama rekli su mi – moj Zorane, da znaš šta oni rade. Time vam je sve jasno”, rekao je Čučković. 

On je podsjetio da sudski proces traje već šest godina i da je prva presuda donesena na Osnovnom sudu u Trebinju za Nemanju Kojovića bila oslobađajuća, da bi nakon žalbe Kojović osuđen na osam mjeseci zatvora.

On je na današnjem protestu pokazao prvobitni policijski uviđaj sa lica mjesta u kome je, kako tvrdi, i laiku jasno da Kojović nije kriv. 

Leutar.net Čučkovići protestima traže pravdu: Nevin čovjek mora u zatvor

“Vještak iz Njemačke koga smo iznajmili rekao je da nema problema da se ovaj spor riješi za četiri mjeseca. Oni su već krajem trećeg mjeseca počeli da šuškaju i muljaju tuda. Na ovom papiru je sve jasno i očito je da Nemanja nije kriv”, izjavio je Čučković i poručio da će, ukoliko pravda ne bude zadovoljena, oni pravdu uzeti u svoje ruke. 

“Bol za Anom je užasan, a drugi bol kojim nam zagorčavaju život nam je još teži”, poručio je Anin otac. 

Osuđeni Kojović kratko je rekao da neće ići u zatvor, da mu je teško i da se osjeća jako loše. 

Sestra Nemanje Kojovića Ana Musić ponovila je da njen brat nije kriv i da je razočarana radom suda. 

Nemanjin rođak Ilija Škero rekao je da će životom braniti osuđenog Nemanju Kojovića. 

“Ako oni fizički budu krenuli na njega, mi ćemo ih blokirati”, poručio je Škero. 

Podsjećamo, Nemanja Kojović je prvobitnom presudom Osnovnog suda oslobođen optužbi, a nakon žalbe tuzioca Okružnom sudu, Okružni sud prihvaća žalbu i vraća predmet na ponovno odlučivanje. U ponovnom odlučivanju, Kojović je osuđen na osam mjeseci zatvora. Nakon žalbe Odbrane na presudu, presuda je samo potvrđena. 

Odbrana je podnijela zahtjev Vrhovnom sudu za zaštitu zakonitosti i tražila da oni donesu odluku da se obustavi izvršenje kazne. 

Iz Okružnog i Osnovnog suda u Trebinju nisu komentarisali današnji protest. 

“Odluke sudova su obavezujuće, iste se ne komentarišu, jer to nije u saglasnosti sa odredbama Zakona o sudovima Republike Srpske. Sudske odluke može preispitivati samo nadležni sud povodom pravnih lijekova u postupku propisanim Ustavom i Zakonom. Rad suda je javan, glavni preptres na kome se izriče presuda je javan, a svaki građanin u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske može izvršiti uvid u presude ovog suda”, naveli su u pisanom odgovoru iz Suda. 

Direkt Portal / Nikolija Bjelica Škrivan

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.