Ne radi sistem koji je Vlada platila 1,5 miliona KM

Sistem objedinjenog obračuna i naplate komunalnih proizvoda i usluga, koji je plaćen 1,5 miliona maraka iz Budžeta Srpske, ni dvije godine nakon uvođenja nije u potpunoj primjeni.

Smart city platforma za sistem objedinjene naplate” u nadležnosti je Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, koje je 2020. godine izradu tog sistema povjerilo kompanijama „Dwelt“ i „Sirius 2010“.

Sistem je plaćen 1.499.940 KM, a već godinu i po na pitanja CAPITAL-a da li je sistem uveden, koji gradovi i opštine su njime obuhvaćeni i koje su uštede ostvarene, iz Vlade RS ne žele da odgovore.

Međutim, iz izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo za 2021. godinu vidljivo je da sistem nije operativan.

„Sistem objedinjenog obračuna i naplate komunalnih proizvoda i usluga nije još u potpunoj operativnoj primjeni kod svih pet pilot opština uključenih u projekat“, naveli su revizori.

Dodaju da je Ministarstvo nematerijalnu proizvedenu imovinu iskazalo u iznosu od 5.312.413 KM bruto vrijednosti, te da se to u cijelosti odnosi na vrijednost računarskih programa, od kojih su najznačajniji „Smart city platforma za sistem objedinjene naplate” (bruto vrijednosti 1.499.940 KM i neto vrijednosti 1.124.955 KM), sistem zadetekciju anomalija na mreži (bruto vrijednosti i neto vrijednosti 599.872 KM) i sistem za određivanje Jedinstvenog matičnog broja za novorođenčad „e-beba” (bruto vrijednosti 800.000 KM, ispravke vrijednosti 233.333 KM i neto vrijednosti 566.667 KM).

„Sistem za detekciju anomalija na mreži je operativan odnosno u funkciji od decembra 2021. godine, a sistem za određivanje Jedinstvenog matičnog broja za novorođenčad je implementiran u 13 porodilišta u Republici Srpskoj“, istakli su revizori.

Revizori su Ministarstvu, kojim rukovodi Srđan Rajčević, dali mišljenje sa rezervom, a kao jedan od razloga za to bilo je i zapošljavanje mimo Zakona o državnim službenicima.

Podsjećamo, cilj uvođenja „Smart city platforme za sistem objedinjene naplate” trebao je da bude objedinjavanje svih kumunalnih računa na jedan račun kako bi se povećala njihova naplata, uštedilo na potošnom materijalu i softverskoj i hardverskoj opremi, te smanjio broj službenika za obradu podataka…

Sistem je trebalo da obračunava najmanje 5.000 korisnika komunalnih usluga u minuti.

(Capital)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.