Prasad i jagnjad u Srpskoj nikad skuplja

Kilogram žive vage jagnjadi ovih dana na stočnim pijacama ide i do devet, a svinja do 10 KM, što je drastično više nego u istom, pretprazničnom periodu prošle godine.

Prije prošlogodišnjeg Vaskrsa prasići su, u prosjeku, koštali oko 4,3, a jagnjad oko 5,5 KM po kilogramu žive vage.

Na banjalučkoj stočnoj pijaci kilogram prasića juče se kretao između devet i deset, a jagnjadi od osam do devet KM.

Prije nepunih desetak dana živa vaga prasadi bila je oko sedam KM.

Uzgajivači svinja iz Srpske poručili su da nemaju izbora nego da idu s poskupljenjima, s obzirom na drastičan skok cijena stočne hrane, te daleko veću potražnju od ponude.

U Udruženju uzgajivača ovaca i koza Srpske ističu da se prosječna cijena žive vage jagnjadi u RS kreće oko sedam KM, te da je, u odnosu na lani, viša zbog poskupljenja stočne hrane.

– Cijena od devet KM je kod onih koji prodaju manje količine. Naše udruženje organizuje otkupe po cijeloj RS i nemamo toliku cijenu. U Bijeljini, Kozarskoj Dubici i na Romaniji dogovorili smo otkup po osam KM jagnjadi prve klase od 30 do 35 kilograma, ali su nam prije dva dana otkazali najveći kupci, jer su se snašli u Srbiji, odakle je uvoz već krenuo – kaže za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja, Dragan Santrač.

Dodaje da domaće uzgajivače jagnjadi uništavaju niske cijene u Srbiji.

– U ovoj državi su smanjene cijene jagnjadi, jer uzgajivači imaju velike podsticaje. Oni po ovci dobijaju 120, a mi 11 KM. Zato u Srbiji mogu davati kilogram žive vage po tri evra – poručuje Santrač.

Svjesni su i građani da je unazad nepuna dva mjeseca i kod nas i u svijetu sve poskupilo, ali poručuju da ne pamte ovolike cijene prasića i jagnjadi, te da će mnogi za praznike i slave koji predstoje, definitivno odustati od pečenice.

– Ne znam kome se isplati da kilogram plati skoro 10 KM?! To znači da za jagnje ili prase od nekih 30 kilograma treba izdvojiti najmanje 250 KM, što nikad nije bilo. Ove cijene će mnogima zagorčati predstojeće vjerske i državne praznike, kao i slave, jer, ma koliko da žele, neće moći da ispoštuju tradiciju. Umjesto da im se radujemo, nama su slavlja već prisjela. Pečeno jagnje ili prase na slavskoj trpezi imaće samo oni s dubljim džepom, a mi ostali pratimo cijenu piladi, jer samo to sebi možemo da priuštimo – poručuje Nikola K. iz Banjaluke.

SrpskaInfo

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.