Rusija obavijestila Republiku Srpsku da je plin skuplji za 14,6%

Kompanija „Gazprom export“ je dostavila cjenovnik gasa Republici Srpskoj za drugi kvartal ove godine u kojem je navedeno da je gas skuplji za 14,6 posto u odnosu na prvo tromjesečje, a preduzeće „Gas-Res“ prema svojim kupcima ići će sa nešto manjim poskupljenjem toga energenta.

Direktor „Gas Resa“ Ljubo Glamočić rekao je za Glas Srpske da je cjenovnik za drugi kvartal u skladu sa potpisanim ugovorom još iz 2015. godine. “Te cijene mijenjaju se samo kvartalno u skladu sa ugovorom. Takođe, cijene gase usklađuju se i sa cijenama naftnih derivata i njihovim kretanjem na berzi“, naveo je Glamočić.

Naveo je da su danas od Gazproma dobili prijedlog cijena za drugi kvartal koja je u odnosu na prvo tromjesečje uvećana za nešto manje od 15%.

„Došlo je rasta cijena. Ta cijena je usaglašena. Mi ćemo, s obzirom na status naših kupaca i da bi dali neki svoj skromni doprinos, ići sa nešto manjim povećanjem prema našim kupcima. To poskupljenje od strana nas iznosiće do 13%. U zavisnosti od kupca do kupca to će biti rast cijena za nekih 12,7%. Na taj način ćemo, ako ništa, podijeliti taj teret rast cijena energenta sa kupcima“, naveo je Glamočić.

On je naglasio da su za april uplatili avans po cijenama iz prvog kvartala.

„Mi radimo kao i u prethodnom periodu. Nema nikakvih promjena“, rekao je Glamočić i naglasio je da RS nastavlja gas da plaća Gazpromu u valuti euro kako je i i definisano potpisanim ugovorom.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.