Održan koncert SNSD-a na kojem su pozvani maturanti

Maturanti banjalučkih srednjih škola dobili su poziv da prisustvuju sinoćnoj zabavi, koja se održava u prostorijama Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuće stranke u Republici Srpskoj, koju vodi Milorad Dodik.

Nije poznato ko je podijelio pozivnice. Ono što je poznato je da je za učenike ulaz besplatan.

Na pozivnici koja je podijeljena učenicima se navodi da će maturanti imati priliku osvojiti i nagrade, poput maturskog odijela ili haljine, besplatno šminkanje, fotografisanje. Uslov je da maturanti ostave lične podatke – ime, prezime, broj telefona, e-mail i napišu čime se žele baviti u životu.

Ovogodišnji maturanti imaju 18 ili 19 godina i prvi put će ove godine u oktobru, kada bi trebali da se održe opšti izbori, moći glasati.

“To je za mene vrbovanje. Meni je to jadno, bijedno, čemerno. Razumijem da su željni glasova i da imaju panični strah od gubitka vlasti. Degutantno je to da vuku omladinu u svoje kandže”, rekla je za Radio Slobodna Evropa Ljiljana Sabljić Tešanović, majka maturanta srednje Ekonomske škole u Banjoj Luci koja je dobila pozivnicu.

Dodala je da je kao roditelj ne bi dozvolila da joj dijete ide na takve zabave, piše N1.

“Sreća, pa se moja kći tome ismijava. Ona tu muziku i na sluša. Milica (Pavlović) je ta neka pjevačica koja pjeva ‘od Silvane do Nirvane’. Ona će izvući nagrade i usrećiti maturante, koji moraju ostaviti lične podatke. Ne treba biti previše pametan. Uzimaju podatke ‘na foru’ koje će iskoristiti za krađu glasova izborima”, smatra Sabljić Tešanović.

Inače, zvanična maturska veče koju organizuju škole je u maju.

U Ministarstvu prosvete i kulture RS nisu odgovorili na pozive RSE da pojasne da li je zakonski moguće bez dozvole škole dijeliti pozivnice za zabave. I u banjalučkoj gimnaziji nisu odgovorili na poziv da komentarišu cijeli slučaj.

Poslovna tajna SNSD-a

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, rekao je za RSE da o toj žurci u Banjaluci nema nikakvu informaciju. Što se tiče organizovanja te i sličnih zabava, na kojima bi se “vrbovali” novi članovi, Kovačević tvrdi da kao SNSD tako nešto nikad nisu radili.

Iz Gradskog odbora te stranke su potvrdili za RSE da je u njihovom vlasništvu poslovni prostor u kojem se organizuje matursko veče. I oni navode da “s tom žurkom nemaju ništa”, ne želeći odgovoriti na pitanje ko je organizator, pozivajući se na poslovnu tajnu.

“Prostor (u kojem se organizuje) mi možemo da izdajemo različitim organizatorima. Ne smijem da dajem podatke o organizatoru”, rekla je za Radio Slobodna Evropa Jelena Dužinović, portparol Gradskog odbora SNSD-a.

Ali, banjalučkog advokata Daria Sandića zanima ko je organizator maturske večeri. Zbog toga je uputio zahtjeve inspekciji, Ministarstvu unutrašnjih poslova Repulike Srpske, Komunalnoj policiji, Gimnaziji, ombudsmenu za zaštitu djece i Kancelarije visokog predstavnika (OHR), da reaguju i spriječe “zloupotrebe i nezakonito ponašanje”.

Za Radio Slobodna Evropa kaže da će nakon što sazna ko je organizator, podnijeti i krivične prijave tužilaštvu.

“‘Neko’ neovlašteno organizuje muziku u stranačkim prostorijama koja nema dozvolu za ovu djelatnost, ne zna se da li može obavljati ovu djelatnost, nema saglasnost nadležnih gradskih organa. Uopšte se ne zna ko je taj ‘neko’”, naveo je Sandić.

(Radio Slobodna Evropa, Radiosarajevo)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.