‘Nisam znao da mi je diploma lažna, dobio sam je na poklon od oca’

Nakon što je direktora leskovačke “Pijace” Milana Stojkovića deo radnika optužio za šikaniranje i progon, on je kazao da iza “hajke” na njega zapravo stoji radnik koji je 1. aprila dobio otkaz zbog, kako navodi, falsifikovane diplome.

Naime, reč je o Ivanu Milenkoviću koji je u ovom javnom preduzeću bio zaposlen od 2013. godine, a od 2018. mu je platni koeficijent bio povećan zaslugom priložene diplome sa Akademije vaspitačko-medicinskih strukovnih studija iz Ćuprije, za koju se ustanovilo da je lažna. U to vreme je direktor ovog javnog preduzeća bio Ivan Milovac, piše Rešetka.

“To je razlog zbog čega je Milenković dobio otkaz. Mi smo dobili sa ove visokoškolske obrazovne ustanove potvrdu da je njegova diploma koju je priložio, broj 1987, a koja je izdata 2016. godine, zapravo lažna, da je izdata na ime izvesne Natalije Stojanović, a da Ivan nikada nije bio tamo upisan i da nije završio ovu školu. Automatski sam pokrenuo postupak o prekidu radnog odnosa, i opravdano sumnjam da on stoji iza svega ovoga jer je potpisao pristupnicu u sindikatu koji na moj račun ovih dana iznosi klevete”, kazao je za Rešetku Stojković.

Milenković ne negira da je u firmi skoro pune četiri godine primao veću platu zahvaljujući lažnoj diplomi, ali i tvrdi da je direktor to sve vreme znao.

“U rešenju o otkazu piše da mi je uručen zbog falsifikovanja diplome. Ja sam imao izvesnih problema 2019. godine, ali mi je zbog tog slučaja odloženo krivično gonjenje. Stojković je imenovan za direktora 2020. godine i ja sam mu odmah ukazao na taj problem, zahtevao da mi se smanji plata i da se preduzeću nadoknadim štetu. Ja nisam ni znao da je diploma lažna. Dobio sam je na poklon od svog pokojnog oca. Stojković je sve to znao još pre dve godine, ali nije hteo da reaguje i sve je odlagao. Ali onda kada sam ukazao na nepravilnosti u njegovom radu, kao predstavnik Samostalnog sindikata Srbije u preduzeću, nisam više bio njegov poslušnik i njegovih hirova, pa sam na osnivu toga i dobio otkaz. Postupak zbog mog neosnovanog otkaza je u svakom slučaju na sudu”, kaže za Rešetku Milenković.

Podsetimo, deo zaposlenih u Javnom preduzeću „Pijaca“ Leskovac, tvrde da od dolaska na mesto direktora Milana Stojkovića, trpe razne vidove progodna i pritisaka, što dovodi do brojnih radnih sporova koje preduzeće permanentno gubi.

Kako se navodi u saopštenju Sindikata Srbije JP Pijaca, koje su prosledili redakciji Rešetke, svaki radnik koji je u ovom preduzeću zahtevao isplatu zaostalih zarada, a njih je u ovom trenutku ukupno 13, bio je šikaniran, mobingovan ili prebačen na drugo radno mesto.

Direktor leskovačke “Pijace Milan Stojković negira sve iznete tvrdnje.

“Odgovorno tvrdim da ni jednog jedinog radnika ja ovde ne maltretiram, šikaniram ili mobingujem. Od zaposlenih se traži da rade svoj posao. Do sada su bile dve podnete prijave inspekciji rada, ali je ista ta inspekcija utvrdila da ništa nije rađeno rpotivzakonito. Radnici se raspoređuju na poslove za koje su isključivo kvalifikovani stručnom spremom”, ističe Stojković.

On napominje i da ovaj sindikat nije još uvek reprezentativan u preduzeću, te da je naložio da sve to ispita formirana komisija u preduzeću.

Članovi sindikata sa druge strane tvrde da direktor namerno pokušava da “produži” čitavu stvar, kao i da “sabotira” njihovo organizovanje.

Izvor: Nova.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.