Njemačka stopira projekte vrijedne 105 miliona evra

Njemačka obustavlja četiri projekta koja su trebala biti realizovana na području Republike Srpske, a koja su „teška“ 105 miliona evra, potvrđeno je za N1. Riječ je o projektima rehabilitacije HE Trebinje, Vjetropark Hrgud i Opskrba otpadne vode Gradiška.

Podsjetimo, i Bundetsagu tokom rasprave najavljeno je da će Njemačka odustati od projekata ukoliko zvaničnici Republike Srpske nastave s podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Ministrica Svenja Schulze kazala je kako zajedno sa EU trebaju uvesti sankcije, odnosno obustaviti pomoć za RS dok ne bude promjene.

Podsjetimo, Šmit je kazao kako je “Njemačka prekrižila već neke projekte pomoći za Trebinje”.

Sam Dodik je nakon što su mu uvedene sankcije Velike Britanije, naveo kako očekuje i sankcije Njemačke i Holandije.

I Annalena Barbok, ministar spoljnih poslova Njemačke, je tokom nedavne posjete Bosni i Hercegovini kazala kako će “kao najveći bilateralni donatori podržati samo one koji se zalažu za jačanje BiH, a ne one koji radi na njenoj destabilizaciji”.

EU parlamentarac Dietmar Koster kazao je u intervjuu za N1 kako je “njemačka ministrica razvoja najavila da će obustaviti projekat u iznosu od 105 miliona evra za Republiku Srpsku, sve dok se sve secesionističke aktivnosti na obustave”.

Najavio je tada da će Komisija obustaviti i investicioni program za Republiku Srpsku u iznosu od 600 miliona evra.

N1

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.