Američki ambasador u Beogradu pun pohvala Srbiji

Foto: Miloš Miškov / BETA

Ja sam veoma svjestan naših (SAD) istorijskih odnosa sa Srbijom koje su imale sjajne momente, ali i teške trenutke. Naravno vrlo sam svjestan da je trenutak u kojem smo sada sa Srbijom pozitivan i namjeravamo da uradimo više zajedno, da gradimo na tom trenutku…, kazao je Hil

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) je 13. aprila učestvovao na konferenciji „Pozicija Srbije u Evroatlantskoj zajednici“, koja je održana u onlajn formatu u svečanoj sali Ambasade Bugarske, a u konferenciji su učestvovali i Dragan Šormaz, predsjednik Evroatlantskog savjeta Srbije, Petko Dojkov, ambasador Bugarske u Srbiji, i Zoran Dragišić.

Ambsador Hil je govorio i o aktuelnom ratu u Ukrajini i o pristupu evropskih zemalja, prenosi Avaz pisanje B92.

Interes nam je da radimo sa Srbijom

– Ja sam veoma svjestan naših (SAD) istorijskih odnosa sa Srbijom koje su imale sjajne momente, ali i teške trenutke. Naravno vrlo sam svjestan da je trenutak u kojem smo sada sa Srbijom pozitivan i namjeravamo da uradimo više zajedno, da gradimo na tom trenutku. Danas smo bliži nego u prošlosti i sigurno je da su konstantna politika Srbije u UN i glasanje kojim kritikuje i iskreno osuđuje povredu nezavisnosti Ukrajine pozicije koje dijelimo i radujemo se odnosu koji će biti testiran u ovim teškim vremenima, ali kao rezultat tih testiranja postat ćemo bliži Srbiji – rekao je Hil.

Američki ambasador se osvrnuo i na bezbjednosnu politiku Beograda i naveo da „na kraju to kako Srbija određuje odbranu i sigurnosna pitanja jeste za srpsku vladu i njenog odnosa sa narodom“.

– Nije na SAD da kaže Srbiji ili, iskreno, bilo kome kako da organizuje međunarodne interese u budućnosti. Ali jeste u našem interesu da radimo sa Srbijom i ponosni smo na odnose koje smo razvili sa Srbijom u prethodnim godinama i odnos koji namjeravamo da imamo. Spremni smo da idemo naprijed kao što je Srbija spremna da ide naprijed i da radimo sa vama u duhu međusobnog poštovanja.

Na Srbiji i ljudima u Srbiji jeste da sami odrede bezbjednosne potrebe

Hil smatra da se odnosi sa Rusijom ne mogu vratiti na one koji su bili prije 24. februara.

– Na Srbiji i ljudima u Srbiji jeste da sami odrede sigurnosne potrebe. Mi smo spremni da podržimo aspiracije Srbije i ona mora da gleda u budućnost i šta bi mogla da postigne za sebe kao NATO članica, ali moram da naglasim to da je na Srbiji da odluči, kada bi to bio izbor, kada bi bila želja, kao što Srbija ima želju da se pridruži EU, gdje mi podržavamo Srbiju – rekao je Hil.

Dodao je:

– Pridruživanje EU podrazumijeva mnoge teške izbore, a ukoliko bi Srbija htjela da uđe u NATO, to bi podrazumijevalo dosta teških odluka koje bi morala da napravi. SAD bi podržale Srbiju, ali ponovo moram da naglasim, takva odluka je na Srbiji, a ne na nama.

(BN) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.