Zašto je kilogram bijelog mesa u Srpskoj otišao na skoro 15 KM?

Kilogram pilećeg filea u Srpskoj je sa devet-deset KM poskupio na skoro 15 KM, što je ubjedljivo najviša cijena ovog mesa dosad.

Riječ je o drastičnom poskupljenju još jedne životne namirnice, u moru hrane čije cijene divljaju u posljednje vrijeme.

Kad je riječ o mesu, piletina je, svakako, bila najtraženija, s obzirom na činjenicu da je bila jeftiniji od svih ostalih vrsta u mesnicama i marketima.

– Kad sam čuo da je pileće bijelo meso poskupilo, i za koliko je otišlo, nisam mogao da vjerujem. Pa, riječ je o poskupljenju od pet KM po kilogramu, što je rekord svih rekorda. Došli smo u poziciju da je i piletina luksuz, a donedavno je bila dostupna i onim siromašnijim. Sad ćemo, bogami, i nju zaobilaziti, kao i junetinu i teletinu. Ko bi rekao da ćemo i piletine biti željni – ističe Danilo K. iz Banjaluke.

U Zajednici živinara Republike Srpske naglašavaju da nije bilo izbora, nego da se ide sa pomenutim poskupljenjem.

– Cijene na tržištu, u suštini, prate poskupljenje imputa, odnosno ulaznih sirovina. Stočna hrana je poskupila oko 35, neke vrste i za 40 odsto. A stočna hrana je osnovni sastojak u cijeni piletine, u kojoj učestvuje do 70 odsto. Kukuruz je u ovo doba prošle godine bio oko 400, a sada do 750 KM po toni. Nadamo se da će se izvoz kukuruza iz Srbije prema BiH otvoriti, jer bi to uticalo na smanjenje cijene stočne hrane, posljedično i piletine – objašnjava za Srpskainfo predsjednik Upravnog odbora ove zajednice Velibor Popović.

Naglašava da je cijena utovljenog brojlera je 1,56 otišla na preko dvije KM po kilogramu žive vage.

– Dakle, za oko 30 odsto otišla je proizvođačka cijena. Kada uzmemo u obzir sva poskupljenja i troškove, cijena bijelog mesa na policama je između 14 i 15 KM. Cijelo pile je sa 4,45 poskupilo na 5,99 KM – naglašava Popović.

Ističe da su najveći udar na domaću proizvodnju piletine poskupljenja sirovina i energenata.

– Ako njihove cijene i dalje budu ovako rasle, bićemo u kolapsu – poručuje Popović.

Srpskainfo

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.