SAD uvele sankcije Asimu Sarajliću i Gordani Tadić

Na listi Američkog ureda za kontrolu strane imovine (OFAC), tačnije, crnoj listi američkih sankcija, našli su se danas Asim Sarajlić, član SDA i delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine kao i Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, posljednji put sankcije su proširene Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH te uvedene Alternativnoj televiziji iz Banjaluke i Mirsadu Kukiću, predsjedniku Partije demokratske akcije (PDA) i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kako je Ministarstvo finansija SAD-a pojasnilo, sankcije se nastavljaju uvoditi svim funkcionerima koje imaju veze sa koruptivnim aktivnostima.

Shodno tome, sankcije su Sarajliću uvedene zbog toga što je bio umiješan u aferu “Asim” u kojoj je otkriveno da je obećavao supruzi stranačkog kolege posao u zamjenu za glasanje za gradonačelnika Sarajeva (Abdulah Skaka op.a.).

Napominjemo da je protiv Sarajlića potvrđena optužnica za ovu aferu te da ovaj proces još traje.Iz Ministarstva finansija SAD-a su naveli i to da je Sarajlić optužen i za dodatna krivična djela, uključujući zloupotrebu službenog položaja i trgovinu utjecajem.

Naveli su i to da je Sarajlić zloupotrijebio svoj položaj u vezi sa BH Telecomom. U tom svojstvu, Sarajlić je lično prihvatao plaćanje od kandidata za posao u zamjenu za radna mjesta i vršio neumjeren utjecaj na proces zapošljavanja. Kako su pojasnili, u sklopu ove aktivnosti, Sarajlić je preporučio kandidate koji su navodno bili nedovoljno kvalifikovani, što zapravo narušava integritet kompanije.

Kada je riječ o Gordani Tadić, navedeno je da su sankcije njoj uvedene također zbog zloupotrebe položaja. Podsjetimo, Tadić je u periodu od 2019. do 2021. godine obnašala poziciju glavne tužiteljice BiH, a sa koje ju je smijenilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) zato što zbog političkih i ličnih razloga nije dodijelila tužiocima predmete putem automatskog sistema raspodjele, navodi se u objašnjenju Ministarstva.

Tadić je svoju poziciju glavne tužiteljice koristila za svoje lične i porodične interese, ističe se.

Navodno, Tadić je također bila uključena u procese koje potkopavaju demokratiju na području Zapadnog Balkana.

Izvor: N1 BiH

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.