SDS objavio plan i mjere za spas Srpske od propadanja

Srpska demokratska stranka planira adekvatnim politikama i mjerama učiniti radikalan zaokret i otklon od dosadašnje ekonomske politike, kako bi Srpska postala poželjno mjesto za život njenih građana.

– Promjene moraju biti autentične, konkretne, realne i opipljive, sa ciljem da svaki čovjek u njima prepozna i svoj interes, jer su loša slika politike iz proteklih godina i  nezajažljivi interesi pojedinaca obesmislili svaku nadu i poljuljali povjerenje naroda u bolju budućnost Srpske, kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

On je sinoć, prilikom predstavljanja Platforme Srpske demokratske stranke građanima Modriče, objasnio da se radi o mjerama za izlazak iz krize u pet strateških područja: vladavina prava i pravna država, privredni razvoj i zapošljavanje, decentralizacija i afirmacija lokalne samouprave, evropske integracije i regionalna saradnja, demokratizacija društva, pomirenje i koegzistencija.

U kratkom periodu, kaže on, preduzećemo reforme u ključnim oblastima: poreska i fiskalna politika, razvoj integralne poljoprivredne proivodnje, infrastrukture, šumarstva, trgovine i turizma, energetskog sektora i ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama…

„Primjera radi uvođenje diferencirane stopa PDV-a (nulta stopa na lijekove, dječiju hranu i proizvode za djecu, 8 posto na osnovne životne namirnice i knjige, do 22 posto na duvan, alkohol i luksuzne proizvode), značajno će rastereti potrošnju građana.  Planiram povećanjem agrarnog budžeta na 6% od ukupno naplaćenih poreza u budžetu, na godišnjem nivou dobiće se najmanje 120 miliona КM za različite oblike podsticaja u poljoprivredi uz osiguranje dozvola za izvoz svih poljoprivrednih proizvoda na tržište EU.

U cilju zaustavljanja propadanja JP Šume RS, između ostalog izvršićemo decentralizaciju poslovnog sistema u skladu sa Zakonom o preduzećima RS i ukloniti sve zakonske odredbe koje su se pokazale štetnim po šume a u svoje infrastrukturne prioritete SDS planira izgradnju brze ceste tzv. „Istočne transverzale“ Bijeljina – Istočno Sarajevo – Trebinje, te magistralnog puta Foča – Šćepan Polje.

Preduzećemo konkretne mjere kako bi energetski sektor bio pokretač ekonomskog razvoja cijele Republike i stvoriti uslove koji će mladima omogućiti da u zemlji u kojoj su rođeni rade i osnivaju preduzeća, dobro zarađuju i ispolje svoje talente za dobrobit čitavog društva“, naveo je predsjednik SDS. 

„Mi vjerujemo da kapacitet za promjene postoji i da je uloga SDS i opozicionih stranaka da ponude politički okvir i infrastrukturnu platformu svim onima koji vjeruju da Republika Srpska može i mora bolje. Ne smijemo dozvoliti sebi da nas strah zatvori u okove loše sadašnjosti, neizvjesne budućnosti i zatvorenog društva. Želimo mobilisati zdrave, razumne snage koje mogu postići kritičnu masu za promjene i sveopštu društvenu obnovu“, poručio je Šarović.  

On kaže da umjesto populističke i demagoške politike moramo biti i bićemo u stanju da i nosimo stvarnu državotvornu politiku.
 
„Najbolji odgovor onima koji ne vole Republiku Srpsku ili je ne žele, jeste njen napredak, razvoj, ekonomski prosperitet i emancipacija. Garancija autentičnosti promjena treba da budu lični integritet i kvalitet kandidata na listama, uz podnošenje računa narodu od strane nove Vlade Republike Srpske, nakon prvih 100 dana vršenja vlasti“, kazao je Šarović. 

On je i ovom prilikom konstatovao da se Republika Srpska nalazi u dubokoj krizi u svim segmentima privrednog i društvenog života i da na naplatu dolaze rezultati neodgovornih politika vlada kontinuiteta, koje su  u zadnjih 15 godina nedomaćinskom politikom devastirale Srpsku.

„Po svim relevantnim pokazateljima kojima se mjeri uspješnost ekonomija zemalja i njen poslovni ambijent, Republika Srpska i Bosna i Hercegovina su za ulaganja i investicije među poslednjim u regionu i Evropi. Nosioci vlasti su najodgovorniji što smo po siromaštvu, odlivu mladih stručnih ljudi, javnoj korupciji, tehnološkom zaostajanju i lošoj infrastukturi na samom evropskom dnu, sa perspektivom potpunog propadanja ukoliko se ne napravi dramatičan zaokret. Srpska demokratska stranka planira adekvatnim politikama i mjerama učiniti radikalan zaokret i otklon od dosadašnje ekonomske politike, kako bi Srpska postala poželjno mjesto za život njenih građana“, poruka je Šarovića. 

Izvor: BN

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.