Marko Đurić kod Bajdena u Ovalnoj sobi, velika kriza zahteva velike ličnosti

Srbija se nalazi u središtu previranja između Istoka i Zapada i u ovoj diplomatskoj, vrlo neugodnoj situaciji od presudnog značaja biće integritet, inteligencija i moralnost osoba koje će predstavljati našu zemlju prilikom razgovora sa stranim diplomatama.

Kako se odupreti pritisku glavno je pitanje prethodnih dana, a izgleda da svetske sile sa Zapada nemaju nameru da odugovlače davajući Srbiji prostora da manevriše između zavađenih supersila.

Predsednik je i na prethodnim funkcijama institucije u potpunosti podredio sebi, te je i odabir kadrova apsolutno njegova odgovornost i politička kreacija.

Sada nam se to olako može obiti o glavu, kada ljudi nedorasli svoje funkcije imaju obavezu da predstavljaju Srbiju na najvišem nivou. Svi smo videli ponašanje i osetili svojevrsnu sramotu zbog ambasadora Srbije pri Ujedinjenim nacijama.

Sada stiže vest da je Marko Đurić, naš ambasador ni manje ni više nego u Sjedinjenim Državama, imao sastanak u Ovalnoj sobi sa Džozefom Bajdenom. Otkud Đurić kod Bajdena, baš u ovom trenutku?!

Pravu istinu Đurić neće otkriti, a iza lažnih osmeha predsednika SAD-a i ambasadora Srbije sigurno se ne kriju objavljene floskule o unapređenju bilateralnih odnosa.

Kakve ucene, naredbe i sugestije su prosleđene Marku Đuriću govoriće se za dvadesetak godina u nekoj novoj „Ćirilici“ na Hepi televiziji, ukoliko se u Srbiji do tada nešto drastično ne promeni.

Đurić je na Tviteru objavio fotografije sa predsednikom Amerike.

„Imao sam čast i da se upišem u zvaničnu Knjigu gostiju Bele kuće. Visoko cenimo ovaj gest poštovanja prema Srbiji i našim 140 godina dugim odnosima koji poslednjih godina beleže kontinuirani trend rasta u brojnim oblastima“, napisao je Đurić na ovoj društvenoj mreži.

Leutar.net Marko Đurić kod Bajdena u Ovalnoj sobi, velika kriza zahteva velike ličnosti

On je dodao da će Srbija kao odgovoran i pouzdan partner svima u međunarodnoj zajednici, nastaviti da dosledno sprovodi politiku regionalne stabilnosti, zalažući se za mir, prosperitet i ekonomski napredak svih građana Zapadnog Balkana.

„Nastavkom marljivog rada na ekonomskom razvoju, reformama, povezivanju i modernizaciji, vraćamo dug sebi, ali i stičemo poštovanje drugih. Kao zemlja okrenuta budućnosti, ali i uz očuvanje svoje tradicionalne suštine, Republika Srbija će, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kao pokretačem brojnih pozitivnih promena u društvu, nastaviti da ostvaruje izuzetne rezultate i izgrađuje odnose i mostove saradnje u međunarodnoj zajednici“, dodao je Đurić.

Da li ovaj iznenadni sastanak ima veze sa još uvek nepotvrđenim dolaskom kineskih transportera sa PVO sistemima na aerodrom u Batajnici ili je reč o porukama koje treba preneti državnom vrhu Srbije za sada možemo samo da nagađamo. U svakom slučaju, neka nam je sam Bog u pomoći narednih meseci i godina.

Država nije igračka, često je u tek završenoj kampanji govorio Aleksandar Vučić. Kako onda tumačiti njegov odabir svih onih kadrova poput Grčića, Đurića, Stefanovića, Babića, Gašića i drugih vanserijskih pojedinaca od kojih zavisi sudbina naroda i države? Da ne spominjemo Kebaru, Pajkića i druge mlade bisere srpske politike.

Da li ćemo možda pući kao zvečka ili se urušiti kao kula od peska, još uvek je neizvesno, ali izvesno je da je Vučić napravio ličnu igračku od svih nas, od struke park strave i užasa, a od diplomatije Diznilend za siromašne. Ta slabost institucija i selekcija najgorih sada dolazi na naplatu.

Ruku na srce, ta erozija stručnosti započela je i pre 2012, ali tek sada ćemo doživeti sveobuhvatne posledice naše neozbiljnosti, lakovernosti i koristoljublja koje stimulišu partijska knjižica, lažne diplome i partokratija u celini.

Izvor: Luftika

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.