Zora: Inflacija je visoka, moramo još povećati plate

Ministar finansija Republike Srpske, Zora Vidović, izjavila je da je plan da se plate u javnom sektoru povećaju za 10 odsto, ali da smatra da će se do kraja godine morati sprovesti još jedno povećanje, jer je inflacija definitivno visoka i biće dvocifrena.

Ako se nastavi ovo što se dešava u Ukrajini, do juna će inflacija sigurno biti dvocifrena, tako da ćemo morati povećavati plate, penzije i socijalna davanja – najavila je Vidovićeva za RTRS.

Ona je ponovila da je ideja Vlade Srpske da prosječna plata, koja je sada 1.047 KM, do kraja ove godine bude 600 evra.

Vidovićeva je istakla da je planirano da se od maja u Srpskoj ide u povećavanje penzija, svih boračkih i socijalnih davanja.

– Predviđeno je da taj paket ide u maju, a povećavanje plata od jula. Pravićemo rebalans budžeta da to sve “popeglamo” – rekla je ministarka.

Ona je precizirala da su penzije povećane za četiri odsto u januaru, ali da će ove godine u maju morati da zbog inflacije i poskupljenja budu povećane za još 10 odsto.

– Do kraja godine, ako to bude moguće, mi ćemo ih i dalje povećavati ili ćemo davati penzionerima određene jednokratne naknade – najavila je Zora Vidović.

(Srna)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.