Izbori u Srbiji: Za glasanje u inostranstvu prijavljeno triput više birača nego prije dvije godine

Na izborima 3. aprila svoje biračko pravo moći će da iskoristi oko 40.000 državljana Srbije koji žive u inostranstvu, a koji su se prijavili za glasanje, što je gotovo tri puta više nego na izborima 2020. godine.

Ove godine, za glasanje na predsedničkim, vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima u 13 samouprava, diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) Srbije u inostranstvu prijavilo se 39.777 naših državljana, dok je pre dve godine bilo njih 13.000, prenosi Tanjug.

Oni će u nedelju moći da glasaju na 77 biračkih mesta, što je skoro dvostruko veći broj birališta u dijaspori u odnosu na parlamentarne izbore pre dve godine.

Procedura za prijavljivanje podrazumevala je da su svi koji žele da glasaju u inostranstvu, morali da se registruju u nadležnom DKP-u, a biračko mesto otvara se ukoliko se prijavi najmanje 100 glasača.

Primera radi, Austrija je više nego udvostručila broj prijavljenih glasača, koji će moći da glasaju na čak pet otvorenih biračkih mesta, dok je 2020. godine u toj zemlji bilo otvoreno samo jedno biralište.

Veće je interesovanje za glasanje i u Nemačkoj, kao i u Švajcarskoj, gde je, na primer, u Cirihu, tri puta povećan broj prijavljenih glasača.

Izvor: Agencije

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.