Kako prevazići stres i krenuti dalje nakon gubitka posla

Gubitak posla je izuzteno stresan događaj, koji dovodi do osećaja finansijske nesigurnosti i preispitivanja sopstvenih kompetencija, te i suočavanja sa neizvesnošću u vezi sa tokom karijere i svakodnevnog života uopšte. Iako izuzteno neprijatno iskustvo, gubitak posla je ipak nešto što je moguće prevazići, pa čak i okrenuti u svoju korist ukoliko se čitavoj situaciji priđe sa optimističnim stavom i ako se okolnosti koje su dovele do nje valjano protumače.

Kako prihvatiti novonastalu situaciju?

Kao i u slučaju svakog značajnijeg gubitka, iniciajalni šok koji sam otkaz izaziva ubrzo će prerasti u osećanje tuge ili besa, sa čime je potrebno suočiti se. Suočavanje sa negativnim osećanjima je zapravo prvi korak ka tome da vas loše iskustvo osnaži i pomogne vam da kasnije u karijeri ostvarite uspehe, usavršivši se kao profesionalac. Analizirajte razloge za vaš prekid saradnje sa bivšim poslodavcem, te ukoliko prepoznate sopstvene greške koje su do ovoga dovele, potrudite se da preoblikujete svoj odnos prema poslu, kolegama ili da dodatno poradite na svojim kompetencijama ne biste li u okviru budućih poslovnih angažmana mogli da ostvarite svoj pun potencijal. Imajte na umu da privikavanje na svaku situaciju koja vas postavlja van vaše zone komfora predstavlja proces, te nemojte postati malodušni ukoliko se ne budete osećali spremnim za akciju ubrzo nakon gubitka posla, već dajte sebi vremena. Ukoliko vam vaša finansijska situacija dozvoljava, provedite određeno vreme ulažući energiju u postizanje ličnog spokoja i učestvovanje u aktivnostima za koje niste imali vremena dok ste bili u radnom odnosu, a zatim se posvetite pronalasku novih poslovnih prilika.

Leutar.net Kako prevazići stres i krenuti dalje nakon gubitka posla

Kako se upoznati sa aktuelnostima na tržištu rada?

U trenutku kada odlučite da se na tržište rada iznova uključite kao kandidat, vrlo je važno da steknete okvirnu sliku o potražnji i dominantnim zahtevima za pozicije koje vas interesuju. Najbolji uvid u profil idealnog kandidata za poslove u vašoj struci vam mogu pružiti oglasi za posao, u okviru kojih se nalaze opisi zaduženja za za dato radno mesto, kao i zahteva poslodavaca. Načinite paralelu izmeu sebe i opisa idealnog kandidata u oglasima za posao, te na osnovu toga odlučite u vezi sa svojim narednim koracima. U zavisnosti od vaših kompetencija, opredelićete se za apliciranje ili određene korake samousavršavanja na profesionalnom planu. Još jedna mogućnost rezultata vaše pretrage može biti i odluka da se prekvalifikujete, ukoliko smatrate da imate potencijal da postanete dovoljno stručni za određenu oblast koja beleži veću popularnost na tržištu rada, a koja nije usko u vezi sa vašim formalnim obrazovanjem i dosadašnjim radnim iskustvom.

Kako se odlučiti za samousavršavanje ili prekvalifikaciju?

Ukoliko smatrate da postoji izvestan prostor za samousavršavanje i došli ste do zaključka da sticanjem dodatnih znanja i veština možete sebi obezbediti bolju profesionalnu budućnost, uzmite u obzir neki od kurseva koje u većini slučajeva možete pohađati online. Činjenica je da su izmene na tržištu rada i fokus na nekolicinu oblasti dovele do toga da se izbor kurseva za stručno usavršavanje značajno proširio poslednjih godina. Ovo je sjajna opcija i ukoliko se odlučite na prekvalifikaciju, dakle da sticanjem novih znanja postanete valjan kandidat za neku od pozicija koje se ne pripadaju vašoj užoj struci. Naročito porastom potražnje za stručnjacima iz oblasti IT-a, prekvalifikacija postaje sve popularnija solucija, te načinite detaljnu analizu kako sopstvenih prilika, tako i pretpostavki u vezi sa budućnošću tržišta rada, što vas može dovesti do toga da uzmete u obzir i ovu varijantu i potpuno izmenite tok svoje karijere.

Leutar.net Kako prevazići stres i krenuti dalje nakon gubitka posla

Kako umrežavanje doprinosi pronalasku novih poslovnih prilika?

Iako sam gubitak posla u slučaju većine dovodi i do toga da u određenom periodu imaju potrebu da se blago povuku sa društvene scene, potrudite se da se otrgnete od ovakvog obrasca ponašanja, imajući na umu da održavanje kontakata predstavlja značajno sredstvo za pronalaženje novog poslovnog angažmana. Nakon što ste se suočili sa novonastalom situacijom na profesionalnom i privatnom planu, počnite aktivnije da se uključujete u društvene događaje i obnovite određene kontakte koji vam mogu ići u prilog u ovom kontekstu. Na ovaj način ćete biti u toku sa novim prilikama za zaposlenje, a istovremeno sebi možete obezbediti preporuku za određena radna mesta, koja zapravo igra izuzetno veliku ulogu prilikom selekcije kandidata. Naposletku, kada se krećete u društvu i imate priliku da podelite svoja iskustva, uvidećete da su mnogi prošli kroz fazu u kojoj ste vi trenutno i ta spoznaja će doprineti vašem entuzijazmu povodom vaše poslovne budućnosti i smanjiti osećaj stresa.

Ukoliko se suočavate sa stresom povodom gubitka posla, imajte na umu da su sva osećanja kojima ste ophrvani sasvim prirodna, ali i da je u gotovo svakoj naizgled sasvim nepovoljnoj situaciji moguće pronaći i nešto pozitivno, kao što je u ovom slučaju šansa za novi početak i preoblikovanje sebe kao profesionalca. Prihvatite situaciju u kojoj ste se našli i naučite iz nje, a zatim se upustite u potragu za novim prilikama i zasigurno će se pred vama ubrzo otvoriti vrata ka nekim novim, možda čak i sasvim neočekivanim, angažmanima i uspesima.

Izvor: Leutar.net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.