Vučić: Zabrinula me druga izjava Bajdena, da se pripremimo za rat

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u emisiji „Jutro“ na TV Prva, gde je govorio o svim najaktuelnijim temama.

Predsednik se na početku razgovora osvrnuo na trenutnu situaciju u Ukrajini.

Vučić je rekao da nije analitičar i ne može da se ponaša tako, te da ga po pitanju sukoba u Ukrajini sve zabrinjava.

„Sve me zabrinjava. Vi vidite jednu rekao bih, navijačku opredeljenost, i bezbroj tumačenja. Ono što je za nas važno jeste da mi čuvamo sebe“, rekao je.

Kako je rekao, kada je bio poslednji put u studiju TV Prva nažalost je predvideo da ćemo ići u pravcu većih sukoba.

Dodao je da ga zabrinjava druga Bjadenova izjava, a ne ona da je „Putin kasapin“.

„Bajdena poznajem kao vrlo opreznog čoveka koji sve priprema. Ja u našem prvom razgovoru sam shvatio da ima tim koji ga izuzetno priprema, ako je neto rekao, nije to rekao slučajno“, kazao je.

Ono što je interesantno je da se to i dalje ide u pravcu novih sukoba, i ta izjava je mnogo značajnija, a to je da se pripremimo za dugotrajnu borbu.

Predsednik se osvrnuo i na pisanje „Gardijana“ da je mir u našem regionu ugrožen, rekavši da je sve „laž“.

O glasanju na Kosovu

„Ima pokušaja neodgovornih ljudi da urade nešto. To je i ovaj slučaj sa izborima na Kosovu i Metohiji. Ja dobijam više od 90 posto glasova tamo. Oni su računali da ja neću da odustem od 50.000 glasova, i da će da me nateraju da uđem u to, a onda da vidimo koga ćemo da proterujemo na KiM“, rekao je.

Kako je naveo, molio je ljude da sačuvaju mir.

„Tih 50.000 glasova, ako je to razlika koja mi je potrebna, onda i ne treba da budem na vlasti. Da li je važnije to glasanje ili da Srbi na KiM budu živi? Znam kako bi to izgledalo, Srbi bi se branili. Da li je vredniji jedan život na Kosovu ili 50.000 glasova“, rekao je predsednik.

Vučić je rekao da je čitao saopštenje Lajčaka i Bisljimija, te da je to takva drskost i bezobrazluk.

„Vi to govorite u saopštenju gde niste dogovorili ništa, ni ZSO ni galsanje“, rekao je on i dodao da se to radi u sitauciji kada se jednom narodu zabranjuje da izlazi na glasanje. Dodao je da će Albanci nastaviti sa svojim pritiscima.

Kako navodi jedini posao regiona je da ogovara Srbiju, da bi nam „natovarili Zapad na vrat i da se zaustavi Srbija u ekonomskom razvoju“.

„Vidite šta rade Aljbin Kurti i Đukanović, oni koriste priliku, jedini posao je da idemo da ogovaramao Srbiju, da govorimo da je Vučić mali Putin ne bismo li ceo Zapda natovarili na vrat Srbiji. Srbija o njima nikad ne govori, da se zaustavi Srbija u ekonomskom rastu. Kao taj list Gardijan, ni ništa drugo ne rade, osim što lažu“, rekao je on i dodao da su u pitanju plaćeni članci u britanskom Gardijanu.

Kako je rekao, on sigurno neće klečati na kolenima, jer nije klečao ni kada je bilo pitanje tzv. Kosova.

„Srbija nije napala Ukrajinu“

Istakao je da sve što radi je u interesu naše zemlje.

„Srbija je osudila napad na Ukrajinu, ponašala se ozbiljno i odgovorno. Srbija nije ničija sluškinja, ne ispunjava ničije naloge, ni Rusije ni Amerike – Srbija je samostalna nezavisna zemlja. Srbija ima iskustvo iz 90ih i ja sada pitam lažove iz Gardijana – šta je bilo kada ste tuikli nevinu Srbiju bez odluke Ujedinjenih nacija. Skupilo se vas 19 batinaša da napadnete jednu zemlju, i teško vam je da kažete to. Reći će da, kako je Fišer rekao, rešili smo ‘Aušvic na Kosovu’, kao da su neki drugi imali Žutu kuću, a ne mi. Samo vas pitam kada ćete da stanete sa svim lažima, kada je dosta. To vam dogovori o histeriji i nemoći. Kada vi morate da se iživljavate na maloj zemlji kao što je Srbija. To vam je kad ne možete da se iživljavate na nekim većim. To je kad tražite trunku u nečijem oku, a balvan u svojem ne vidite. Mislite da ja sa njima razgovaram tako što klečim u nekoj ambasadi i čekam da mi narede? Ja sam predsednik Srbije, nisam kleknuo ni u Vašingtonu, nigde, a kamo li da klečim pred lažovima Gardijana“, rekao je Vučić gostujući na TV Prva.

Istakao je da Srbija nije napala Ukrajinu i ne učestvuje ni u čemu.

„Šta hoćete od Srbije? Da uvedemo sankcije Rusiji? A što vi niste na gas i na naftu? Vama ako odgovara, a onda ćete jednoj suverenoj zemlji da određujete kojim će sankcijama da se pridružuje. Mi smetamo zbog svog napretka. Neki će uvek da nas doživljavaju kao male Ruse iako smo mi Srbi“, naveo je.

Kako je kazao, sve što je mislio da ne može da se desi, desilo se u poslednje vreme.

„Bolji je bio razgovor sa Berbok nego što su mnogi očekivali. Racionalna žena i mogao sam da razgovaram sasvim normalno. Ja gledam sve kanale i znam šta javljaju. Obratite pažnju na jedan detalj. Kompletan rečnik koji je NATO koristio protiv Srbij – koriste Rusi. Kao da se igraju sa njihovim rečnikom, kao da su uzeli templejt i govore na isti način. Da li je to zbilja, šala i šta ne znam“, naveo je Vučić.

Stanje u Vojsci

Vučić je naveo da u Srbiju stiže dosta oružja.

„Pričaćemo kada stigne, ali nije iz Rusije. Stanje je mnogo bolje nego što je bilo. Što se načeg regiona tiče, Srbija je apsolutno bezbedna. Naša snaga je toliko odvraćajuća. A što se tiče nekog drugog, to nećemo da dozvolimo politički. Nikom drugom u regionu nikada neće pasti da dirne Srbiju, ako ni zbog čega drugog, ono zbog njene snage“, rekao je.

Kako je naveo, danas je težak dan za nas.

„Ne samo dan kada smo oborili stelt, nego i 41. godina. Ništa nismo uradili osim što ne služimo tuđim, nego svojim interesima. Političko rukovodstvo ne sme da dovede svoju zemlju da uđe u sukob – i zbog žrtava, i infrastrukturne štete, ni zbog ekonomije koja onda ne može decenijama da se nadoknadi“, naveo je pedsednik.

Izvor: B92

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.