“Prointeru” i Milašinoviću od tehničkih pregleda 1,7 miliona KM

BANJALUKA – Kompanija “Prointer” i “Centar AI” Banjaluka prihodovale su prošle godine 1,74 miliona maraka od tehničkih pregleda vozila, pokazuju podaci Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Ova dva preduzeća čine Stručnu instituciju za tehničke preglede vozila i uzimaju osam odsto od svakog naplaćenog tehničkog pregleda u Srpskoj.

Prema izvještaju iz Integralnog informacionog sistema (IISTP) obračunata naknada za tehničke preglede na nivou Republike Srpske za 2021. godinu iznosi 21.747.387 KM, od čega je Ministarstvu raspoređeno 434.948 KM, stručnoj insituciji već spomenutih 1,74 milona, dok preostali iznos pripada stanicama koje su izvršile usluge tehničkog pregleda.

Raspodjela je definisana Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila prema kojem se naknada dijeli na način da stanicama pripada 90 odsto prihoda, stučnoj instituciji osam odsto, a resornom ministarstvu dva.

Podsjećamo, portal CAPITAL je početkom 2020. godine u tekstu Svi vozači u Srpskoj moraju plaćati Prointer procijenio kako će dvije firme zarađivati godišnje 1,7 miliona maraka, što se ispostavilo u potpunosti tačno.

Inače, treba napomenuti da  Stručna institucija vodi informacioni sistem u kojem su uvezane sve stanice tehničkog pregleda, vrši kontrolu rada njihovog rada, obučava osoblje, vodi podatke o licencama i sertifikatima.

“Prointeru” je u ovom poslu glavni partner “Centar AI”, odnosno njen vlasnik i dekan Mašinskog fakulteta Aleksandra Milašinović.

Riječ je o prijatelju premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, čijem je sinu prepisao pola firme, odnosno stanice za tehnički pregled vozila nakon što je postao dio stručne institucije, a o čemu je CAPITAL pisao u tekstu “Vlada mu dala državna ovlašćenja, on Viškovićevom sinu prepisao pola firme”.

CAPITAL: D. Tovilović

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.