BHRT pred gašenjem: “Dovedeni smo do zida, moraćemo prestati s radom”

Poslovodni odbor BHRT-a većinom glasova odlučio je da se obrati domaćoj i međunarodnoj javnosti povodom onemogućavanja nastavka poslovanja uzrokovanog blokadom poslovnih računa.

“Godinama, s manje ili više uspjeha i u vrlo teškim uvjetima, trudimo se da ispunimo svoju ulogu u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, ali smo, nažalost, dovedeni do zida i prinuđeni da uputimo posljednji poziv u pomoć. Svi koji trebaju i mogu pomoći, a to ne čine, biće upamćeni kao saučesnici u gašenju Radiotelevizije Bosne i Hercegovine koja je prošla kroz razna iskušenja u proteklih 77 godina od svog osnivanja”, ističu u saopštenju sa BHRT-a.

Poslovodni odbor BHRT-a obavještava javnost da će Radiotelevizija Bosne i Hercegovine, nažalost, morati prestati s radom nakon što su njeni računi blokirani već treću sedmicu, čime je onemogućeno njihovo dalje funkcionisanje i postojanje.

Glavni razlog blokade računa, kako navode je, nemogućnost BHRT-a da dobije zakonom garantiran prihod od RTV takse, kako to regulira Zakon o javnom RTV sistemu BiH usvojen u Parlamentu BiH 2005. godine.

“Radiotelevizija Republike Srpske, koja prikuplja taksu u Republici Srpskoj i na području Brčko distrikta, od 2017. godine krši pomenuti Zakon i ne uplaćuje BHRT-u pripadajućih 50 posto naplaćenih sredstava.

Taj dug narastao je na preko 63 miliona KM na kraju 2021. godine, zbog čega BHRT nije u mogućnosti ispoštovati sve svoje obaveze, među kojima su i redovno plaćanje poreza i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje svojim zaposlenicima”, navode u saopštenju.

Iako su svi relevantni nivoi vlasti, predstavnici međunarodnih institucija u BiH, Poreska uprava Federacije upoznati sa ovim problemom, sa zakonskom pozicijom BHRT-a, dalje, ističu, koja nema direktan dodir sa svojim izvornim prihodima, kao i sa tim da svoja prava tražimo sudskim putem, račun BHRT-a je blokiran već treći put u zadnjih godinu dana.

S obzirom na trenutnu situaciju moglo bi se desiti da je ovo posljednja blokada, naglašavaju, blokada koju Radiotelevizija Bosne i Hercegovine neće preživjeti.

“Ukoliko se to zaista desi, a vremena za pronalazak rješenja u raspodjeli sredstava prikupljenih od takse u cijeloj BiH više nema, BHRT ne može preuzeti odgovornost za situaciju u kojoj će Bosna i Hercegovina postati jedina država u Evropi koja nema svoj javni servis, iako je to jedan od glavnih uvjeta na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji”, navode sa BHRT-a.

Također, ističu, “ne mogu preuzeti odgovornost za egzistenciju uposlenika BHRT-a koji zarađuju svoje nevelike plaće i obezbjeđuju da BHRT uredno ispunjava sve svoje zakonske obaveze, dok oni koji trebaju ispunjavati obaveze prema javnom servisu to ne čine i u tome imaju podršku.”

“Pozivamo osnivača BHRT-a, ali i druge nivoe vlasti u BiH, da preuzmu odgovornost i da obavijeste brojne institucije, agencije i kompanije u državnom ili entitetskom vlasništvu zašto više neće biti u mogućnosti da koriste infrastrukturu BHRT-a za obavljanje svojih redovnih poslova, ukoliko se u narednih nekoliko dana ne nađe rješenje koje će omogućiti redovno poslovanje BHRT-a”, zaključuju u saopćenju.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.