Višković ponovio: Ukidanjem akciza stvorićemo gužve na pumpama

Premijer Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da ukidanje akciza na naftu i naftne derivate može dovesti do, prema njegovim riječima, nepotrebnih gužvi na benzinskim pumpama i nestašicu dizela.

– Cijena nafte i naftnih derivata i po sadašnjim cijenama je jeftinija nego u okruženju – rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, ukidanjem akciza, 0.30 pfeniga na dizel i 0.40 pfeniga na benzin doći ćemo u situaciju da, kako kaže Višković, privučemo čitavo okruženje na benzinske pumpe u Srpskoj.

– Tako ćemo, možda, stvoriti nepotrebne gužve i nestašicu dizela, nafte i naftnih derivata. Da li je to cilj? – zapitao se Višković.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojio je zaključke kojima se Parlamentarnoj skupštini BiH predlaže ukidanje akciza na naftu i naftne derivate u trajanju od mjesec dana, sa mogućnošću produženja.

Ovim izmjenama predviđeno je ukidanje akciza na gorivo na rok od šest mjeseci, te smanjenje stope PDV-a sa 17 na 5 odsto za osnovne životne namirnice, i povećanje PDV-a na 22 odsto za luksuznu robu.

Ove izmjene nisu potvrđene na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 16. marta jer su protiv njih glasala četiri delegata SNSD-a.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ranije je istakao je da ukidanje akciza na gorivo neće izazvati probleme po budžete u BiH, ali da Vlada Republike Srpske želi da to bude na mjesečnom nivou.

Izvor: Katera

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.