Ukrajina odbila ultimatum Rusije: „Nećemo položiti oružje!“

Irina Vereščuk, potpredsjednik vlade i šef Ministarstva za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija, kaže da u pismu Rusije postoji „osam stranica sa povratkom na istoriju i drugim glupostima“. U obavještenju se navodi da Ukrajina odbacuje rok za predaju Mariupolja.

Rusko ministarstvo odbrane ranije je postavilo rok od 5 sati ujutru za predaju ratnog grada Mariupolja.

„Položite oružje“, rekao je u nedelju na brifingu general-pukovnik Mihail Mizincev, direktor ruskog centra za upravljanje nacionalnom odbranom. „Nastala je strašna humanitarna katastrofa. Svima koji polože oružje zagarantovan je bezbjedan izlazak iz Mariupolja.

Mizincev je dodao da će se lokalni zvaničnici suočiti sa „vojnim tribunalom“ ako ne pristanu na uslove predaje. Međutim, Ukrajina je odbacila prijedlog, a zamjenica premijera Irina Vereščuk je rekla da ne može biti riječi o predaji, prenosi „Gardijan“.

Povodom ultimatuma, zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk izjavila je za Ukrajinska pravdu da predaje neće biti.

Ne može biti govora o bilo kakvim predajama, polaganju oružja. O tome smo već obavijestili rusku stranu. Umjesto da gubite vrijeme na 8 stranica pisma, samo otvorite humanitarni koridor.”, poručila je ona.

Ove tenzije na relaciji Kijev – Moskva, dolaze u danu kada će se dvije delegacije opet naći za pregovaračkim stolom preko video linka, izvijestio je javnost u toku nedelje večeri, Mihail Podalok, jedan od glavnih pregovarača Kijeva i saradnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

(Blic Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka/AP Photo/Efrem Lukatsky/Profimedia/Ilustracija)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.