Zeman: Agresor je onaj ko pre Amerike napadne neku zemlju

Češki predsednik Miloš Zeman smatra da je Vašington izgubio sposobnost da realno procenjuje međunarodnu situaciju te da je američka administracija načinila niz velikih grešaka.

On posebno kritikuje napore SAD da američki model političkog sistema prošire u svetu.

„To je besmisleno. Pokušaj da se vlastiti politički sistem izveze u zemlju sa drugačijom kulturom i tradicijom može se završiti samo time da se u slučaju neuspeha ta zemlja pretvori u vašeg neprijatelja, a u slučaju uspeha – izazvaćete njen raspad“, upozorava Zeman.

Češki predsednik navodi da je od jednog građanina čuo vrlo zanimljivu definiciju agresora. Ona glasi: „Agresor je onaj ko pre Amerike napadne neku zemlju“.

On ukazuje da su SAD pogrešile u Iraku, kada su tvrdile da Sadam Husein ima oružje za masovno uništenje.

Greška je napravljena i u planovima bombardovanja sirijskih vladinih snaga, jer je Vašington „naivno verovao“ da se protiv sirijskih vlasti bore „demokratske snage“.

„To je bilo pre nego što su se Amerikanci udostojili da primiete da se tamo bori Al Kaida, protiv koje se i sami tuku u Avganistanu“, navodi Zeman za „Parlamentarni list“.

Zeman smatra da Amerikancima „nedostaje sposobnost samoanalize“ i pohvaljuje predsednika SAD Baraka Obamu što je posle pedeset godina ukinuo sankcije protiv Kube.

Prema njegovim rečima, inteligencija politike meri se dužinom vremenskog intervala koji je potreban da se neka greška ispravi.

„Ako vaša reakcija nastupi pedeset godina kasnije, može vam se dogoditi da završite kao brontosaurusi, koji su izumrli pre nego što su stigli da isprave evolucijske greške“, zaključuje Zeman.

On smatra da najveću opasnost za međunarodnu zajednicu danas predstavlja teroristička grupa „islamska država“ i insistira na tome da se što pre osnuju međunarodne snage za borbu protiv nje.

„Nažalost, zbog kukavičluka i gluposti niza civilizovanih država, koje ne žele da osnuju ove međunarodne snage, poginuće još nekoliko hiljada nevinih civila“, ocenjuje Zeman.

Češki predsednik kaže da je Vladimir Putin podržao njegov predlog, ali da treba uveriti i druge stalne članice Saveta bezbednosti UN u potrebu osnivanja snaga za borbu sa islamistima.

Izvor: Klix Info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.