Ukrajinci ponosno objavili da su uništili ponos ruske mornarice, a onda je potpuno neoštećen snimljen kako uplovljava u luku na Krimu

Na internetu su osvanuli video snimci i fotografije patrolnog broda projekta 22160 ruske mornarice Vasilij Bikov kako uplovljava u luku Sevastopolj na poluostrvu Krimu, koji je 2014. godine anektirala Rusija. Na njemu nije bilo nikakvih vidljivih oštećenja, piše Jutarnji list. 

Snimci i fotografije su intrigantne jer su ranije vijesti govorile o tome kako je ukrajinska vojska navodno teško oštetila, ako ne i potopila ovaj brod u Crnom moru prije više od sedam dana, raketama ispaljenim sa obale. Videozapis na kojem se navodi da Vasilij Bikov gori nakon navodnog napada možda bi zapravo mogao prikazivati komercijalni brod koji je ozbiljno oštećen od zalutalog projektila na početku sukoba u Ukrajini.

To je, kako navodi The War Zone, još jedan primjer raznih sumnjivih informacija i glasina koje se pojavljuju u vezi sukoba u Ukrajini.

Pogledajte video:

Vasilij Bikov prvi je patrolni brod projekta 22160 koji je ušao u službu, a pušten je u operativni rad 2018. godine. Ruska mornarica sada ima tri takva plovila u aktivnoj službi, a svi su dodijeljeni Crnomorskoj floti, koju je Rusija premjestila na Krim nakon što ga je anektirala 2014. godine. Četvrti brod projekta 22160 je na eksperimantalnim ispitivanjima od oktobra 2021. godine, a još dva su u izgradnji.

Projekt 22160 oznaka je programa nekih od najmodernijih ratnih brodova u ruskoj mornarici. Uništenje jednog od njih predstavljalo bi značajan gubitak za Rusiju pa nije iznenađujuće što su ukrajinske vlasti objavile da su uništile brod Vasilij Bikov.

Posebno zato što je Vasilij Bikov učestvovao u napadu ruske vojske na ukrajinsko Zmijsko ostrvo u zapadnom Crnom moru. Tamošnji ukrajinski vojnici stekli su sada već gotovo legendarni status nakon što se pojavio audiozapis koji bilježi kako odbijaju zahtjev za predaju i umjesto toga odgovaraju sada već kultnom frazom „Ruski ratni brode, je*i se!“.

Prvo se pretpostavljalo da je 13 ukrajinskih graničara stacioniranih na Zmijskom ostrvu ubiijeno u napadu koji je potom uslijedio, ali kasnije se pokazalo da to nije bio slučaj, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ubrzo je najavio da će ih proglasiti herojima Ukrajine. Zato bi potapanje ili čak i ozbiljno oštećenje ovog broda imalo jasnu dodatnu propagandnu vrijednost kao direktan čin osvete, navodi The War Zone.

Od samog početka postavljala su se pitanja o vjerovatnosti da će nenavođeni obalski raketni sistemi kratkog dometa moći pogoditi relativno mali cilj, barem prema brodskim standardima, koji plovi Crnim morem. U kasnijim izvještajima rečeno je da su ukrajinske oružane snage uspjele u tome pomoću malih patrolnih čamaca kojima su namamile ruski brod prema obali da se nađe u dometu topovske baterije.

Nedoumice

Video snimak koja prikazuje zapaljen brod predstavljala je dokaz da je u napadu Vasilij Bikov u najmanju ruku oštećen. No, postoji i mogućnost da je ruska mornarica prefarbala jedan od druga dva patrolna broda projekta 22160, Dmitrij Rogačev ili Pavel Deržavin, kako bi prikrila gubitak Vasilija Bikova. Međutim, poređenja između novih fotografija broda i njegovih fotografija prije 7. marta sugerišu da nije tako.

Takođe, možda su ukrajinske snage zamijenile Vasilija Bikova s ​​Dmitrijem Rogačovim ili Pavlom Deržavinom. Fotografija Dmitrija Rogačeva u luci u Sevastopolju, uz ukrajinski brod za potragu i spašavanje Sapphire, koji je zaplijenjen tokom operacije na Zmijskom ostrvu, pojavila se na internetu 11. marta, ali mogla je biti snimljena danima ranije. Čini se kako je Pavel Deržavin posljednji put viđen u Azovskom moru, sjeverno od Crnog mora, 20. februara ili negdje oko toga datuma, prije nego što je Kremlj započeo invaziju na Ukrajinu.

U svakom slučaju, nema naznaka da je video snimak zapaljenog broda na moru koji se povezuje sa napadom na Vasilija Bikova lažna. Zapravo, čini se vjerojatnim nego da je video legitiman, iako možda prikazuje neko drugo plovilo u plamenu.

Dana 25. februara, dan nakon što je počela ruska invazija, tanker koji prevozi hemikalije MV Millennial Spirit, pod zastavom Moldavije, pogođen je ruskim projektilom na zapadnom dijelu Crnog mora nekoliko desetina kilometara jugoistočno od ukrajinskog lučkog grada Odese.

U tom incidentu su navodno teško povrijeđena dva člana posade tog broda koju čini 12 osoba, od kojih su svi bili ruski državljani. Kasnije su se pojavile video snimci koje pokazuju kako brod gori i ispušta istu boju gustog crnog dima koji se može vidjeti na snimku navodno oštećenog Vasilija Bikova.

Iako nije odmah bilo jasno šta je Millennial Spirit nosio u svojim magacinima kada je pogođen, šta god da je to bilo, od tada brod gori. Položaj onoga što je ostalo od plovila utvrđen je na temelju podataka koje je njegov transponder sistema za automatsku identifikaciju (AIS) nastavio slati danima nakon što je pogođen. Satelitski snimak dostupan putem Planet Labsa koji je snimljen juče i koju je redakcija The War Zone pregledala, jasno pokazuje da je plovilo 20 dana kasnije još uvijek u plamenu.

U svakom slučaju, uništenje Vasilija Bikova iz ukrajinske topovske baterije upravo je ona vrsta priča koje podižu moral govoreći o odlučnosti i snalažljivosti odvažnog autsajdera za koju bi se, naročito kada se dovede u vezu s događanjima na Zmijskom ostrvu, moglo poželjeti da bude istinita. Međutim, ponovno pojavljivanje broda na Krimu potpuno neoštećenog sugeriše da nije tako, kako zaključuje The War Zone.

SLOBODNA DALMACIJA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.