Višković priznao: Ko ne ispunjava zakonske uslove za direktora, imenujemo ga za vršioca dužnosti (VIDEO)

„Niko i nikad nije protivzakonito imenovan, niti će biti imenovan“, rekao je danas premijer Srpske Radovan Višković odgovarajući na pitanje „Direkta“ o tome zbog čega je Vlada RS triput protivzakonito imenovala Nedeljka Lambetu za vršioca dužnosti direktora Bolnice Trebinje.

Izvor: Direkt

„Vršilac dužnosti koji se imenuje ne može biti protivzakonito imenovan, zato se imenuje kao vršilac dužnosti. Da je izabran na to mjesto, onda bi to Vaše pitanje možda moglo imati smisla, a ovako, kao vršilac dužnosti, on nije protivzakonito imenovan“, kazao je Višković.

Na konstataciju novinarke „Direkta“ da je Vlada RS triput prekršila zakone na koje se sama pozvala prilikom imenovanja Lambete na ovu poziciju, Višković je prvo odbio da da odgovor.

„Ja sam Vam odgovorio na pitanje, ako niste zadovoljni, to je Vaš problem“, poručio je Višković novinarki.

Na naše insistiranje da njegov odgovor nije tačan, Višković je priznao da Lambeta ne ispunjava zakonske uslove.

„Ako ne ispunjava zakonom predviđene uslove, zato i nije mogao biti imenovan za direktora nego kao vršioca dužnosti“, odgovorio je Višković.

Upitan zbog čega, onda, nije raspisao javni konkurs za direktora Bolnice Trebinje, Višković je ustvrdio da on nije nadležan za njegovo raspisivanje.

Međutim, ispostavilo se da premijer ne poznaje zakon ili se pravi da ga ne poznaje. Statutom Bolnice Trebinje propisano je da direktora imenuje i razrješava osnivač, tj. Vlada RS, u skladu sa zakonom, uz predhodno provedenu proceduru konkursa. Dakle, javni konkurs za izbor i imenovanje direktora raspisuje se na osnovu zakona i odluke koju donosi Vlada RS, a ministar zdravlja i socijalne zaštite ga samo formalno sprovodi.

Podsjećamo, „Direkt“ je istraživao kako je Vlada Republike Srpske triput protivzakonito imenovala Nedeljka Lambetu za vršioca dužnosti direktora Bolnice Trebinje. U razgovoru za naš portal Lambeta nije znao da navede tačne nazive fakulteta koje je završio, a prošle godine je kao prvi čovjek Bolnice Trebinje učestvovao u aferi „Kiseonik“, kada je nabavljao tehnički umjesto medicinskog kiseonika.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.