Ukidanje akciza nije razmatrano. SNSD glasao protiv

Sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj se trebalo razmatrati ukidanje akciza već je završena. SNSD je glasao protiv da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama razmatraju po hitnoj proceduri. Usaglašavanja neće biti jer se nije pojavio lider SDA Bakir Izetbegović koji je dopredsjedavajući ovog doma.

Zakon će biti razmatran po redovnoj proceduri.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović kazao je kako nakon rasprave nisu imali entitetsku većinu.

Za razmatranje ovog Prijedloga zakona po hitnom postupku za je glasalo 10, a prituv četvero. Bilo je opće, ali ne enetitetske većine.

Ranije je Nikola Špirić (SNSD) kazao kako oni neće podržati hitnu proceduru.

“Nije ovo prvi put da imamo veliku krizu. Sjećam se velikih poplava, bilo je snažnih zahtjeva za diferenciranom stopom, da će otići sve itd. I ostali smo na jedinstvenoj stopi i spriječili u to vrijeme, bez obzira na kataklizmu, sve moguće zloupotrebe i raspad sistema. Tačno je kada je teška situacija da se mora razmišljati na koje načine riješiti probleme građanima. Ali ako je situacija hitna ne znači podrazumijeva hitni postupak u Parlamentu kršeći druge zakone i Ustav”, rekao je Špirić i naveo kako ovaj zakon krši Član 14. Zakona o sistemu.

Izvor: N1

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.