Vučić: Vijest iz Bugarske me pogodila kao grom, to je za nas katastrofa!

Rusi nemaju pare, kada im uzmete sve pare i tjerate ih do bankrotstva, kako će plaćati u dolarima, zapitao se predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, kazavši da ga je vijest o mogućem zatvaranju plinovoda preko Bugarske pogodila kao grom.

Rusko ministarstvo finansija saopštilo je u ponedjeljak da će, zavisno od sankcija, otplaćivati ino dug u rubljima, a ne u dolarima.

Nedugo potom, Vlada u Sofiji, najavila je kako će zatvoriti ventile i zaustaviti protok ruskog plina preko Bugarske ako joj Rusija bude tu uslugu naplaćivala u rubljama, a ne kao do sada u dolarima.

Naime, nakon drastičnih sankcija koje je Zapad uveo Rusiji zbog sukoba u Ukrajini ruski finansijski sektor i banke isključeni su iz međunarodnog sistema SWIFT koji pruža usluge vezane uz izvršenje finansijskih transakcija i plaćanja između banaka širom svijeta, pa Moskva više neće moći plaćati ni naplaćivati usluge u eurima ili dolarima, nego samo u rubljima.

Bugarska reakcija izazvala je veliku uznemirenost jer za sada i preko Ukrajine u Evropu još uvijek stiže ruski plin, a u funkciji je i plinovod Sjeverni tok 1.

Ali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je usred izborne kampanje, povodom najave Bugarske o zatvaranju ventila rekao je „kako ga je ta vijest jako pogodila“.

„Ta informacija me je pogodila kao grom iz vedra neba. Tu postoji jedan problem – Rusi nemaju pare. Rusi nemaju pare, kada im uzmete sve pare i tjerate ih do bankrotstva, kako će plaćati u dolarima? Kako će plaćati u rubljama, a vi im zatvorite tranzit plina?“, pita se zabrinuto Vučić.

Srpski predsjednik je kazao kako bi to za Srbiju bila prava katastrofa.

„Mi nemamo odakle dobiti osim preko Mađarske ili Balkanskim tokom preko Bugarske. Borimo se na dnevnom nivou. Ako nam to ukinu, ne znam kako ćemo“, kaže Vučić.

„Kad nešto radite godinama, pravite sistem da vam bude bolji i uspješniji i onda vam to neko sruši u mjesec dana. Ne znate šta ćete sa sobom, a ni krivi ni dužni. Sve ste uradili, sve ste napravili“, rekao je Vučić na predizbornom skupu.

Agencije

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.