Profesoru Milošu Koviću zabranjen ulazak u BiH

VIŠEGRAD – Pripadnici Granične policije BiH danas su na prelazu Vardište zabranili ulazak u BiH profesoru na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću uz obrazloženje da „predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH“.

Profesor Ković izjavio je Srni da mu je ulazak u BiH zabranjen danas oko 16.00 časova na osnovu rješenje koje je doneseno 28. februara, a koje je odbio da potpiše.

„Od mene je zatraženo da potpišem rješenje o zabrani ulaska u BiH koje nisu dali ni da pročitam. Pitao sam pripadnike Granične policije u čemu je moja krivica, ko je donio tu odluku i na osnovu kojeg člana i kog zakona, ali odgovor nisam dobio“, istakao je profesor Ković.

On je rekao da pretpostavlja da je nekome u Sarajevu zasmetala njegova javna riječ i mišljenje, jer ne vidi bilo kakav drugi razlog da se univerzitetskom profesoru zabrani ulazak u BiH, odnosno u Republiku Srpsku.

„U BiH se izgleda kažnjava mišljenje, sloboda misli i govora. Ako je to ogrešenje jednog univerzitetskog profesora onda to više govori o vlastima u Sarajevu, nego o meni“, konstatovao je Ković, koji je 13 godina i gostujući profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da je posljednji put u BiH boravio na Svetosavskoj akademiji u Prijedoru, potom je držao javne tribine u Banjaluci, studentima Fakulteta političkih nauka, te u Brčkom i da je bez problema ušao u zemlju.

„Nekome je, vjerovatno, zasmetala moja javna riječ. Uprkos tome, nastaviću slobodno i javno da iznosim svoje mišljenje“, naglasio je Ković.

Ković: Rješenje Granične policije skandalozno; Nisam prekršio zakon

Profesor Kojić kaže da je Granična policija BiH sama po sebi bila ljubazna i da su radili svoj posao, te da je to je bilo naređenje po kome su radili.

– Na ulazu u Republiku Srpsku rečeno mi je da ne mogu da uđem, na pitanje zašto, rekli su mi da predstavljam opasnost za bezbjednost, za ustavni poredak. Na pitanje šta sam uradio nisu znali šta da kažu – istakao je Ković.

Ković ističe da je odbio da potpiše rješenje Granične policije jer ga smatra skandaloznim iz razloga što nije povrijedio zakone.

Dodaje da sve što radi kada dođe u Republiku Srpsku je da govori o istoriji srpskog naroda i da to nekome smeta.

– Očigledno ćemo svi biti izloženi sankcijama zbog toga što govorimo i mislimo – kaže Kojić.

Naveo je da nikada do sada nije imao problema, da je putovao i na Pale i u Banjaluku, ali da je to u ovom momentu nekome zasmetalo.

Izvor: Srna

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.