Tegeltija: Ukidanje akciza direktno pogađa budžete entiteta

– Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da ukidanje akciza na gorivo direktno utiče na budžete entiteta, te da je loše što je Predstavnički dom BiH donio odluku mimo saglasnosti vlada entiteta i Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

Tegltija je rekao da je predug rok na koji su ukinute akcize na gorive, ali da o tome odlučuje Parlamentarna skupština BiH.

„Srbija će to najvjerovatnije uvesti na mjesec dana, Hrvatska uvodi na tri mjeseca, a BiH na šest mjeseci“, izjavio je Tegeltija na konferenciji za naovinare nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i premijerom Federacije BiH /FBiH/ Fadilom Novalićem, kojem je prisustvovao i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Кošarac.

On kaže da mjere treba prilagođavati okruženju, te da ostaje da se vidi odluka Doma naroda u Pralamentranoj skupštini BiH.

Tegeltija je rekao da se o diferenciranoj stopi PDV-a u BiH razgovara već 10 godina, te da je uvijeknprepreka bio stav Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, koji je uvijek insistirao na jedinstvenoj stopi.

On je naveo da su oba zakona i o akcizama i o PDV sada u nadležnosti Doma naroda BiH.

Tegeltija je istakao da su subvencije mnogo bolja pomoć onima kojima su ugroženi, nego poreske politike jer nikada nisu dovoljno pravedene. 

Izvor: BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.