Borelj: Balkan na meti manipulacija iz Rusije

Rusija nastoji da iskoristi napetosti među balkanskim etničkim grupama kako bi raspirila sukobe i podijelila te zajednice, smatra on.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je da je odluka Evropske unije da zabrani rad ruskih državnih medija opravdana, navodeći da su oni integralni dio ruske agresije na Ukrajinu i nastojanja da se Unija razjedini i potkopa evropska demokratija, javljaju agencije preniose mediji.

Ruski državni mediji i sistem oko njih su „integralni dio agresije“ na Ukrajinu, rekao je Borelj tokom rasprave u u Evropskom parlamentu o spoljnom uplitanju u demokratske procese unutar EU.

On je u obraćanju evroparlamentarcima odbacio je kritike da su zabrana rada televiziji Raša Tudej (Russia Today – RT) i agenciji Sputnjik kršenje prava, javila je iz Strazbura agencija Hina, prenosi FoNet.

-To nisu nezavisni mediji nego oružja u sistemu manipulacije Kremlja“-naglasio je Borelj, tvrdeći da Rusija laže o ratu i patnjama ukrajinskog naroda.

Borelj je naveo kako nije riječ o pokušaju da se odluči šta je istina, a što laž i da EU nema ministarstvo istine, ali se mora pozabaviti namjernim i koordiniranim pokušajima manipulacije u informativnom prostoru.

On je u raspravi o izvještaju Posebnog odbora parlamenta za spoljno uplitanje ukazao da se u tom dokumentu upozorava da je prostor Zapadnog Balkana posebno na meti manipulacija iz Rusije, ali i Kine.

Rusija nastoji da iskoristi napetosti među balkanskim etničkim grupama kako bi raspirila sukobe i podijelila te zajednice, što bi, kako je ocijenjeno u izvještaju, moglo dovesti do destabilizacije cijele regije.

U izvještaju tog odbora EP ističe se i da su zabrinjavajući pokušaji pravoslavne crkve u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a posebno u Republici Srpskoj, da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrijednosti i učvršćuje odnose između države i crkve.

Izražena je i zabrinutost zbog toga što Mađarska i Srbija pomažu Kini i Rusiji u njihovim geopolitičkim ciljevima. Borelj je rekao kako je Evropska unija sa zemljama partnerima intenzivirala napore „na suzbijanju uplitanja i manipulacije informacijama, posebno na zapadnom Balkanu koji je trenutno sistemski ciljan“ ruskim i drugim kampanjama.

Izvor: DAN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.