Dokazano da je nastavnik fizički napao osnovca, kažnjen smanjenjem jedne plate

Republički pedagoški zavod Srpske zvanično je potvrdio da je nastavnik Osnovne škole “Sveti Sava” u Bileći, Branko Babić, fizički napao učenika devetog razreda V. V. na času tehničkog obrazovanja. Disciplinska komisija škole Babiću je za ovakvo ponašanje izrekla sankcije u vidu novčane kazne, i to najblaže moguće – umanjenje jedne plate za 20 posto. Škola, pritom, još nije odgovorila na zahtjev roditelja maloljetnog V. V. da njegov sin više ne prisustvuje časovima kod nastavnika Babića.

Izvor: Direkt

“Na osnovu izjava koje su učenici dali stručnoj službi škole, ankete koju su anonimno popunili, mišljenja pedagoga i direktora škole, može se zaključiti da se na času desio nedozvoljen fizički kontakt između nastavnika Branka Babića i učenika devetog razreda V. V. te da ga je izazvao nastavnik, kao i da je učenik na času koristio neprimjeren rječnik”, stoji u zvaničnom odgovoru Pegadoškog zavoda roditelju maloljetnog V.V. Mirku Vučkoviću.

Zanimljivo je da Zavod fizičko nasilje, koje se u ovom slučaju manifestovalo tako što je nastavnik učenika uhvatio sa obje ruke za vrat, definiše kao “nedozvoljeni fizički kontakt koji je izazvao nastavnik”.

Zavod je, takođe, zaključio da je Školski odbor, u suprotnosti sa zakonom, preuzeo ulogu disciplinske komisije te da stručni organi škole, organi upravljanja i direktor škole nisu preduzeli sve mjere, radnje i aktivnosti u skladu sa svojim nadležnostima i odgovornostima u vezi sa rješavanjem ovog problema.

“Stiče se utisak da su stručni organi na nivou škole događaj sa časa tehničkog obrazovanja posmatrali jednostrano, bez jasnog sagledavanja činjenica, bez želje  da čuju mišljenje roditelja i učenika, ne ulazeći u dubinu problema. Na osnovu prikupljenih informacija, može se zaključiti da do tog dana nije registrovano neprimjereno ponašanje od strane učenika V. V, te da je imao primjernu ocjenu iz vladanja”, stoji u odgovoru Zavoda.

Navedene zaključke Zavod je donio na osnovu uvida u dostupnu dokumentaciju o ovom slučaju, kao i na osnovu anketiranja učenika od šestog do devetog razreda. Anketiranje je bilo anonimno, a neka od pitanja odnosila su se na prisustvo nasilja u školi. Međutim, Zavod se nije očitovao kakvi su rezultati ove ankete, niti da li je ona pokazala je li ovakav vid nasilja postojao i ranije, i da li ga je primjenjivao još neko od nastavnika.

Zavod je odbio da odgovori na pitanja “Direkta” i uputio nas da se obratimo školi koja je, takođe, o cijelom slučaju ostala nedorečena.

“Disciplinska komisija donijela je odluku da je radnik odgovoran za povredu radne obaveze i izrekla mu disciplinsku mjeru, novčanu kaznu. Škola je od Republičkog pedagoškog zavoda dobila mjere i preporuke za otklanjanje nedostataka u radu pomenutog nastavnika, kao i svih ostalih zaposlenih, odnosno cjelokupnog rada škole”, stoji u odgovoru škole našem portalu.

Škola nije obrazložila šta su to “nedostaci u radu” pomenutog nastavnika, niti na koji način će oni biti otklonjeni. Takođe, nije objasnila za kakvu tačno povredu radne obaveze je, po ocjeni komisije, nastavnik Babić odgovoran. Ovu oblast jasno definiše Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture RS.

“Težom povredom radnih obaveza smatra se takvo ponašanje radnika na radu ili u vezi sa radom kojim se nanosi ozbiljna šteta interesima poslodavca i ponašanje radnika iz koga se osnovano može zaključiti da dalji rad radnika kod poslodavca ne bi bio moguć. Lakšom povredom radnih obaveza smatraju se propusti u radu i u vezi sa radom koji nemaju značajnije štetne posljedice po poslodavca i koji se ne smatraju težim povredama radnih obaveza”, stoji u kolektivnom ugovoru.

Nastavnik Babić kažnjen je smanjenjem plate za 20 posto za jedan mjesec, iz čega je nejasno da li komisija fizičko nasilje prema učeniku ocjenjuje kao lakšu ili težu povredu radne obaveze.

Babić je, po zakonu, mogao dobiti i novčano smanjenje plate do tri mjeseca, zatim pismeno upozorenje sa najavom otkaza ugovora o radu pod uslovom u roku od šest mjeseci ne učini povredu radne obaveze ili nepoštovanje radne discipline, kao i – otkaz.

Zakon propisuje i da je rad škole javan, ali se u ovoj ustanovi otvoreno oglušuju o njega. Interesovanje javnosti za slučaj nasilja nastavnika nad učenikom, u školi definišu kao smetnje po njihov (sic!) efikasni rad.

“U cilju efikasnog rada škole i nesmetanog obavljanja svih aktivnosti  i obaveza koje su vezane za cjelokupan rad škole molimo Vas da nas ubuduće izuzmete iz zahtjeva za prikupljanje informacija”, sugerisano je “Direktu” iz škole “Sveti Sava”.

Leutar.net Dokazano da je nastavnik fizički napao osnovca, kažnjen smanjenjem jedne plate

Nepoznavanje i/ili relativizacija zakona?

Slučaj nasilja nastavnika nad učenikom u bilećkoj osnovnoj školi pokazao je da sve karike u ovom lancu odgovornosti – ili ne poznaju zakon ili relativizuju njegovu primjenu. Neadekvatno i neblagovremeno reagovali su svi – od pedagoga, psihologa, nastavničkog vijeća i školskog odbora do direktorice škole.

“Direktor preduzima mjere zaštite prava učenika, te o svakom kršenju tih prava i posebno o svim oblicima nasilja nad učenikom, odmah obavještava nadležnu socijalnu ustanovu”, kaže Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju RS.

Direktorica Ljudmila Milošević nije postupila po ovoj odredbi, ali Vlada RS nije je razriješila dužnosti zbog neispunjavanja zakonom propisanih obaveza.

Za nesavjestan i protivzakonit rad ni na koji način nisu kažnjeni ni ostali koji su odgovorni za zatvaranje očiju pred nasiljem nastavnika nad maloljetnikom.

Otac maloljetnog V. V. Mirko Vučković za “Direkt” kaže da je zadovoljan što je dokazano da je nastavnik Babić fizički napao njegovog sina, ali da u suštini nije riješeno ništa.

“Taj nastavnik će i dalje nastaviti da radi svoj posao, a škola pritom još nije odgovorila na zahtjev da moj sin više ne prisustvuje časovima kod njega. Mislim da je zakon dobar, ali da oni koji su zaduženi da ga tumače ne čine to na pravi način, jer je zaključak da svako ko odluči da tuče djecu, može da se odrekne 20 posto plate i da radi šta poželi”, poručio je Vučković.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.