Vlada Republike Srpske kupuje šenicu, zejtin, krtole i cukra…

Vlada Republike Srpske interventno će nabaviti određenu količinu osnovnih životnih namirnica, za šta će biti izdvojeno oko 15 miliona KM, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Vlade.

Ministar trgovine i turizma Suzana Gašić rekla je da je tržište stabilno, da su sve lokalne zajednice snabdjevene robom široke potrošnje, ali da Vlada želi da bude spremna za sve eventualne situacije u kojima se Srpska može naći.

“Ipak, gledajući šta se dešava oko nas, odlučili smo da nabavimo određene količine merkantilne pšenice, ulja, šećera, riže, soli, konzervi hrane – mesne prerađevine i slično, te naftu i naftne derivate”, navela je Gašićeva.

Ona je napomenula da se ovakve aktivnosti sprovode već dvije godine, od početka pandemije virusa korona, te podsjetila da su na snazi i ograničene marže za osnovne životne namirnice i za naftu i naftne derivate.

“Na svjetskim berzama vidimo rast gasa, nafte i naftnih derivata. Nažalost, tu se ne može uticati na nabavnu cijenu, ono što možemo smo već uradili – ograničiti maržu u skladu sa našim zakonodavstvom. Ne bi bilo smisla dodatno spuštati maržu, jer ne želimo izazvati negativne efekte u smislu vještačkih nestašica”, naglasila je Gašićeva.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić rekao je da ova mjera ne treba da plaši građane, jer je samo cilj da Srpska bude spremna zbog eventualnih prekida u lancima snabdijevanja.

“Trenutno u 16 silosa u Srpskoj imamo više od 15.000 tona pšenice, što je dovoljno za dva i po mjeseca bez da u Srpsku uđe i jedno zrno pšenice”, rekao je Pašalić.

On je podsjetio da Rusija i Ukrajina zajedno proizvedu 30 odsto pšenice na svjetskom nivou.

“Oni tu pšenicu mogu da zadrže za svoje potrebe, a mogu da izvezu, ali mi ne možemo da znamo šta će se dešavati”, istakao je Pašalić.

(Srna)

P. S. Sliku Kostadina Vasića ćemo od sada stavljati za sve objave koje imaju vezu sa Vladeom Republike Srpske!

1 Komentar

  1. Zamislite koliko covjek moze biti nesretan DA SE SAD KUPUJU OVE ODREDJENE STVARI… kao kad domacina vidis da su mu dosla drva da cijepa u decembru.
    Jadan domacin i jadna vlada

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.