Vučić: Ovo je tek početak, pritisci će biti ogromni

Pristici na Srbiju u narednom periodu biće ogromni, i ne samo to, verujem da je ovo tek početak i da ćemo prisustvovati potpunom rušenju postojećeg poretka“, poručio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u obraćanju javnosti, rekao da kao neko ko pomno prati politiku i sva zbivanja, gotovo 24 sata, očekuje u narednom periodu nekoliko političkih zamki za Srbiju.

„Ne zbog toga što brinu za Rusiju ili Ukrajinu, ne sekira to mnogo neke u regionu, jer oni sve što rade, rade da bi srušili Srbiju“, primijetio je predsjednik Srbije i podsjetio da je Priština već iznijela zahtjev za što brže punopravno članstvo u NATO i da za to već dobila podršku, druge ili treće najmoćnije NATO sile, Turske.

„Videli ste to, i ono što mogu da predviđam, da će sledeća inicijativa biti isključenje Rusije iz Ujedninjenih nacija. To bi značilo, a već vidim pojedine inicijative u nekim zemljama, zato to i govorim, kao i i zbog onoga što nama sledi i kako to zamisljaju Albanci na Kosovu… Planiraju da na osnovu člana šest Povelje UN u narednim nedeljama povedu raspravu o izbacivanju Rusije iz UN“, rekao je Vučić.

To, kaže, dalje znači da će uslijediti otvoren pritisak na Kinu da dođe do promjene Rezolucije SB UN 1244, a poslije toga Srbija više nema pravni osnov po kojem bi se pozivala na međunarodno pravo i očuvanje teritorijalnog integriteta, kao danas.

Zatim slijede priznanja tzv. Kosova od zemalja NATO i EU koje do sada nisu to učinile.

„To je ideja albanskih lobista i to smo već nekoliko puta čuli kako su predstavili različitim međunarodnim predstavnicima. Da li je to moguće ili nije..? Da budem otvoren – uopšte ne isključujem tu mogućnost“, rekao je Vučić, dodajući da je za svašta mislio da nije moguće, ali se u prethodna tri, četiri dana uvjerio da je, ipak, moguće, poput otkazivanja opere Čajkovskog…

Sa druge strane je, ističe da je u pitanju i ugrožavanje ekonomskog napretka Srbije, ako zemlja bude dalje čuvala svoju poziciju, manjak investicija, odlazak investitora…

Predsjednik je istakao da je Srbija u prethodnim danima čuvala svoju poziciju.

„Od 13 akata, glasali smo za četiri, za devet nismo mogli da glasamo jer su se te deklaracije značile uvođenje sankcije ili bankarskom sektoru Rusije, ili aviosaobraćaju, ili pojedincima, od Putina, Lavrova, Peskova do drugih. Pridruživali smo se uvek osudi rušenja teritorijalnog integriteta, jer smatramo da je to principijelna, ozbilja i odgovorna pozicija, koja nije narušavala međunarodno javno pravo“, rekao je Vučić.

(Tanjug)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.