Bajden zapretio Putinu: Nemaš pojma šta ti se sprema

Predsednik SAD Džo Bajden održao je tradicionalni govor o stanju nacije u Kongresu. Bajden je, obraćajući se političkim liderima u Vašingtonu, naglasio jedinstvo protiv Rusije unutar SAD i među njenim saveznicima. On je doneo odluku da zatvori vazdušni prostor za ruske avione.

„Zapad je ujedinjen da odgovori na invaziju Ukrajine i osudi ruskog lidera za agresiju“, poručio je Bajden.

On je hrabrio sve u sali da pokažu podršku uz gromoglasne ovacije i rekao da SAD i njeni saveznici imaju „nepokolebljivu rešenost da će sloboda uvek trijumfovati nad tiranijom“. Bajden je rekao da je Putinova agresija samo naterala svetske demokratije da ojačaju svoju rešenost da se suprotstave rastućim autokratijama.

„Pre šest dana, Putin je pokušao da uzdrma temelje slobodnog sveta, misleći da može da ga natera da se povinuje njegovim pretnjama. Ali je veoma pogrešio. Mislio je da može da se otkotrlja u Ukrajinu i da će se svet prevrnuti. Umesto toga, sreo je zid snage koji nikada nije ni zamislio. Upoznao je ukrajinski narod“, poručio je Bajden.

On se pohvalio i „jednoglasnošću Zapada pred ruskom agresijom“, rekavši da njihov ujedinjeni front „nanosi bol Rusiji i podržava narod Ukrajine“ i „guši pristup Rusiji tehnologiji koja će oslabiti njenu ekonomsku snagu i oslabiti njenu vojsku za godine koje dolaze.“

„Putinov najnoviji napad na Ukrajinu bio je smišljen i ničim izazvan. On je odbacio ponovljene diplomatske napore. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. Mislio je da može da nas podeli kod kuće, u ovoj sali i u ovoj naciji. Putin je pogrešio. Bili smo spremni“, rekao je Bajden.

On je rekao da su provedeni meseci u izgradnji koalicije drugih nacija koje vole slobodu od Evrope i Amerike do Azije i Afrike kako bi se suprotstavili Putinu.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.