Srbija će se usaglasiti sa Deklaracijom EU u kojoj se osuđuje urušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine

BRISEL – Kako portal European Western Balkans nezvanično saznaje Srbija će se uskladiti se sa Deklaracijom Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja koja osuđuje narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine. EU prošle nedelje uvela je nekoliko paketa sankcija Rusiji.  Usklađivanje sa deklaracijama Visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost ne znači isto što i usklađivanje sa sankcijama EU.

Prošle nedelje Đuzep Borelj doneo je tri deklaracije o Ukrajini, a Srbija će se kako saznajemo najverovatnije uskladiti sa deklaracijom od 22. feburara, koja je doneta nakon priznanje republika Donjeck i Lugansk, a pre početka ruske invazije na Ukrajinu.

Deklaracija koja je doneta nakon početka invazije, osuđuje ničim izazvanu invaziju od strane oružanih snaga Ruske federacije. Sa ovom deklaracijom su se do sada iz regiona uskladili Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija.

U deklaraciji sa kojom će se Srbija prema našim izvorima uskladiti, EU oštro osuđuje odluku predsednika Rusije da prizna donjecke i luganske oblasti u Ukrajini kao nezavisne entitete. “Ovaj nezakonit akt dodatno podriva suverenitet i nezavisnost Ukrajine i predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava i međunarodnih sporazuma, uključujući Povelju UN, Helsinški završi akt, Parisku Povelju i Budipempenštanski memorandum”, stoji u tekstu ove deklaracije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da Srbije ostaje privržena poštovanju međunarodnog prava kojim se garantuje pravo na nepovredivost granica Ukrajine, ali je dodao da Srbija neće uvoditi nove sankcije Rusiji.

Izvor: Europen Western Balkans

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.