Sberbanke preuzima Vlada Republike Srpske

„Vlada će stati iza ove banke i uložiti 15 miliona KM osnovnog kapitala u ovu banku. Nema potrebe za podizanjem novca, banka će nastaviti da radi, ali pod drugim imenom“, istakla je Vidović.

„Banka nikad nije imala problem nikakve prirode dvadeset godina. Imamo dva problema koja rješavamo to je problem vlasnika akcija, drugi je informativni stampedo koji je nastao, razumijem ljude koje štite svoj novac. Mi nemamo nikakvih problema da isplaćujemo novac. Svaka marka građana je zaštićena i biće isplaćena“, kazao je Aleksandar Kesić direktor Sberbanke u Republici Srpskoj na konferenciji za novinare.

Direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput rekao je da je Agencija u stalnom zasjedanju od petka i da je preuzela upravljanje bankom.

„Nema mjesta panici. Najvažnije je da sačuvamo stabilnost bankarskog sektora. Vlada Srpske će stati iza ove banke“, dodao je.

Ministar finansija Srpske Zora Vidović istakla je da se pokušava riješiti problem Sberbanke i da se održi stabilnost banke i finansijskog sistema Republike Srpske.

„Vlada će stati iza ove banke i uložiti 15 miliona KM osnovnog kapitala u ovu banku. Nema potrebe za podizanjem novca, banka će nastaviti da radi pod drugim imenom“, istakla je Vidović.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković kazao je da Sberbanka bila među najboljim bankama u Republici Srpskoj i da će ona nastaviti rad ali pod drugim imenom, te da je novac građana zaštićen.

„Ime će biti dogovoreno u naredna 24 sata.. Depoziti banke su veći od 800 miliona KM, a samo građana iznose oko pola milijardi KM. Pozivam sve da ne podižu novac, sve je sigurno i banka će u naredna dva dana raditi pod novim imenom“, naglasio je Višković.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da je cilj izbjeći likvidaciju jedne od najuspješnije banke koja zapošljava oko 400 radnika u Republici Srpskoj.

(BN/J.Lozo   Foto:BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.