„Predlažem finansiranje nabavke ubojitog oružja za Ukrajinu“

Šef diplomatije EU, Žospe Borelj, najavio je da će na večerasnjem vanrednom, virtuelnom sastanku Saveta EU, predložiti nabavku ubojitog oružja, medicinske opreme i goriva za ukrajinsku vojsku.

„Predložiću ministrima da koriste Evropski fond za mir za dve mere hitne pomoći. One za cilj imaju finansiraje snabdevanja ubojitim materijalom herojske ukrajinske vojske, koja žestoko suprotstavlja ruskim osvajačima, i obezbeđivanje hitno potrebnih zalihe, poput goriva”, rekao je Borelj pred sastanak.

U Evropskoj službi za spoljne poslove objašnjavaju da će šef diplomatije EU predložiti da se obezbedi mera koja se sastoji od ”smrtonosne opreme”, kao što je municija, i mera za ”nesmrtonosnu opremu” i zalihe za ukrajinsku vojsku, kao što su gorivo i hitne medicinske potrepštine.

Navodi se da će Borelj sa ministrima EU razgovarati i o najavi novih oštrih ekonomskih sankcija protiv Rusije, koju su juče dogovorile brojne zemlje i Evropska komisija.

Sankcije podrazumevaju isključivanje određenog broja ruskih banaka iz SWIFT sitema, sprečavanje ruske Centralne banke da raspoređuje svoje međunarodne rezerve i sankcije protiv oligarha i entiteta koji omogučavaju rat u Ukrajini i druge ”štetne aktivnosti ruske vlade”.

Na večerašnjem video sastanku se ne očekuje i konačno usvajanje odluke, ali će se otvoriti put za usvajanje svih neophodnih pravnih akata za novi paket mera EU, navode u Briselu.

(Tanjug)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.