EU zabranjuje rad RT i Sputnjika i potpuno zatvara nebo za ruske avione

Ministri inostranih poslova Evropske unije odlučili su da se zabrani rad RT-a, Sputnjika i svih pratećih kompanija, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj. On je dodao da je dogovoreno i da se svim ruskim avionima zabrani let nad nebom iznad EU.

Borelj je, takođe, rekao da se pojedine ruske banke isključuje iz međunarodnog međubankarskog sistema SVIFT, kao i da se zabranjuju sve operacije sa Centralnom bankom Rusije, te da se zamrzavaju njeni aktivi u EU.

Ranije je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da će u Evropskoj uniji biti zabranjena „medijska mašina Kremlja“, precizirajući da je reč o televiziji RT, agenciji Sputnjik i njihovim pratećim kompanijama.

Evropska komisija je, takođe, predložila da se zabrane letovi svih ruskih aviona iznad Evropske unije, uključujući i privatne avione.

„Zatvaramo vazdušni prostor za Ruse. Predlažemo zabranu svih aviona koji pripadaju Rusiji, koji su registrovani u Rusiji i koji su pod kontrolom Rusije. Ovi avioni neće moći da sleću, uzleću i proleću iznad teritorije Evropske unije. To se odnosi na sve avione: privatne, čarter ili bilo koje druge avione koji su pod kontrolom ruskih fizičkih ili pravnih lica“, rekla je Ursula fon der Lajen.

Margarita Simonjan reagovala na zabranu RT-a i Sputnjika u EU

Leutar.net EU zabranjuje rad RT i Sputnjika i potpuno zatvara nebo za ruske avione

Glavna urednica RT-a Margarita Simonjan izjavila je, povodom zabrane rada RT-a i Sputnjika u zemljama Evropske unije, da nijedan zaposleni u ovim medijima neće biti otpušten.

„U vezi sa zabranom izveštavanja RT-a i Sputnjika u Evropskoj uniji, zvanično izjavljujem da ni u jednoj zemlji, nijedan čovek koji s verom i istinom radi i nastavlja da radi kod nas, neće biti otpušten. Znamo kako je raditi posao u uslovima zabrana. Za to su nas osam godina pripremali ovi ovde slobodoljupci“, saopštila je Simonjanova na Telegramu.

Izvor: Sp ut ni k

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.