Dodatne sankcije: Ruske banke se uklanjaju iz SWIFT sistema

– Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je večeras da su SAD, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada i Velika Britanija odlučile da uvedu dodatne sancije protiv Moskve, uključujući i isključivanje određenog broja ruskih banaka iz globalnog međubankarskog platnog sistema SWIFT.

Fon der Lajen je najvila da će paket novih sankcija predstaviti i liderima EU na usvajanje.

”Prvo, obavezujemo se da ćemo obezbediti da odrećene ruske banke budu uklonjene iz SWIFT sistema. To će ih zasutaviti u obavljanju finasijskih transakcija, i blokirati ruski izvoz i uzvoz. Ovo će obezbeditii da ove banke budu isključene iz međunarodnog finansijskog sistema i naneće štetu njihovoj sposobnosti da posluju globalno”, izjavila je Fon der Lajen.

U vanrednom obraćanju iz Brisela, predsednica Evropske komisije je izjavila da će dodatne sankcije koje će paralizovati imovinu ruske Centralne banke, čime će se, kako je dodala, zarnmrznuti njene transakcije u raspoređivanju međunarodnih rezervi u cilju ublažavanja uticaja međunarodnih sankcija na rusku ekonomiju.

Fon dr Lajen dodaje da će se raditi i na zabrani ruskim oligarskima da koriste svoja finasijska sredstava na međunarodnim tržistima.

”Sve ove mere će značajno naškoditi mogucnostima Putina da finansira svoj rat i imaće poražavajući utcaj na rusku ekonomiju. Putin je krenuo putem da uništi Ukrajinu, ali ono što radi je uništavnje budućosti sopstevene zemlje”, zanključila je Fon der Lajen u vanrednom obraćanju iz sedišta Evropske komisje u Briselu.

Izvor: Tanjug

1 Komentar

  1. Ovaj čipeta. Koliko se vozom od Moske do Vladivostoka putuje. Šest vremenski zona. Taj nijebio uza uurala. To jew rtusija. Do Urala, to je evropska Rusiju, Od urala, do vladiovostoka, to je prava Rusija. A ona na Severnom polu sa kolikoi b-ćaza. Da li zaju, da ako tako idu proti rusije, da žžče a,erički kontinet bioti uništev sa pola sataTrebaeuforiu svesti nas jnajmanju meru. Ameri znaju kolik oza ppvp kribvi. Ukrajicoisu u dolatrimavideli spas? gde im je taj spas.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.