Kanađani i Amerikanci se odriču votke zbog ruskog napada na Ukrajinu

Trgovine i kafići širom Kanade i Sjedinjenih Američkih Država odlučili su da više ne prodaju rusku votku, a što predstavlja izraz nezadovoljstva napadom na Ukrajinu.

Ministar finansija u regiji Ontario Peter Bethlenfalvy je zatražio da se iz svih prodavnica povuku votka i druga ruska alkoholna pića.

„Ontario se pridružio kanadskim saveznicama u osudi agresije na ukrajinski narod i snažno podržavamo saveznu vladu u njenim nastojanjima da sankcioniše rusku vladu. Ostat ćemo uz Ukrajince tokom ovih ekstremno teških vremena“, izjavio je ministar Bethlenfalvy.

Alkoholni napici bit će povučeni iz skoro 700 trgovina u Ontariju. Čelnik Liberalne stranke u ovoj kanadskoj pokrajini Steven Del Luca je poručio da Ontario ne može kazati da je istinski uz Ukrajinu sve dok je mušterija ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Zabrana se traži i u drugim dijelovima Kanade, kao što su Manitoba, New Brunswick, Britanska Kolumbija i Newfoundland. Zamjenik premijera Britanske Kolumbije Mike Farnworth je istakao da je ova regija već usporila uvoz alkohola iz Rusije.

Ruski alkohol se povlači i iz američkih trgovina i kafića. Između ostalog, to je slučaj u saveznim državama Kanzas i Oregon. Vlasnik jednog bara je snimio kako prosipa votku.

Prema riječima vlasnika kafića Billa McCormicka, Rusija djeluje kao da je 1939. i zabrinut je da ne napadne i druge države. Istakao je da je i on prosuo votku te da je zbog toga izgubio stotine dolara. Međutim, kako tvrdi, takav oblik protesta mu je mnogo značio, prenosi Fox News.

Izvor: klix

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.