Skandal u Zagrebu: Filharmonija zbog Putina skinula Čajkovskog sa repertoara

Zagrebačka filharmonija je skinula sa večerašnjeg programa koncerta u dvorani „Vatroslav Lisinski“ niz kompozicija Petra Iljiča Čajkovskog. Upravnik filharmonije Mirko Boch kazao je da će se „na taj način izraziti solidarnost s ukrajinskim narodom i umetnicima“. Italijanski capriccio, op. 45, op. 35 i 4. simfonija u f-molu op. 36 zameniće se delima drugih kompozitora.

– Juče smo imali veoma sumornu probu. Imamo nekoliko kolega iz Ukrajine koji su bili jako potreseni, ali svi smo se loše osećali, shodno tome promenili smo i program koncerta. Ne radimo to samo mi, nego i mnogi drugi orkestri širom sveta – rekao je Boch za „Jutarnji list„, te dodao kako su oni umetnici, te da im je muzika jedini način na koji se mogu boriti.

Otkazan je i koncert Ruska serenada

Premda je muzika univerzalna i potrebna je svima, Boch kaže kako niko u ovim trenucima ne sme biti ravnodušan na trenutna događanja. Ističe kako je ideja utanačena sa šefom dirigentom Dawidom Runtzom, Poljakom kojeg je situacija u Ukrajini veoma uznemirila.

– U teškim trenucima srca su najveća, humanost i zahvalnost postaju imperativi, a čovek čoveku najbolji prijatelj. Naše misli su sa onima koji žele mir u ovom teškom vremenu – poručuje Boch.

Na stranicama zagrebačkog HNK objavljeno je kako se planirani koncert Ruska serenada, koji je trebalo da bude izveden 6. marta, otkazuje, no upravnik Opere Giorgio Surian nije bio dostupan za komentar.

Ipak su danas obrazložili da nije zbog imena nego zbog radosnih nota.

Izvor: Nova.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.