EUFOR: Stižu nove snage u Bosnu i Hercegovinu

Četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane van Bosne i Hercegovine će, predostrožnosti radi, u naredne dvije sedmice biti raspoređene u Bosni i Hercegovini, kao pojačanje postojećim snagama, a kako bismo efikasnije podržali naše bh. partnere pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, navodi se u saopštenju EUFOR-a.

„Pogoršana bezbjednosna situacija na međunarodnom nivou mogla bi potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Raspoređivanje ovih snagaje mjera je predostrožnosti, koja se preduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pruzati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Njihov zadatak će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini. To je odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine“, navode iz EUFOR-a.

Dodaju da su snage EUFOR-a raspoređene u Bosni i Hercegovini od 2004. godine, i sastoje se od približno 3500 pripadnika, od kojih je oko 600 trenutno raspoređeno u zemlji.

„Sa pripadnicima četa koje će uskoro biti raspoređene, broj EUFOR-ovih pripadnika stacioniranih u BiH biće oko 1100. To osoblje će doći iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke. Procjena EUFOR-a je da trenutno nema prijetnje po sigurno i stabilno okruženje koja bi zahtijevala podršku EUFOR-a. Situacija se kontinuirano prati i po potrebi se mogu dovesti dodatna pojačanja“, navode iz EUFOR-a.

Izvor: Agencije;  Foto:Ilustracija

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.