Dodik traži štampanje novca

Dodik je istakao da je njegova ideja i prijedlog da se hitno sjedne u okviru dva entiteta koji imaju nadležnosti i da se, kako kaže, potencira izmjena zakona Centralne banke koji će dozvoliti da domaćim vrijednosnim papirima može trgovati Centralna banka na domaćem tržištu.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na konferenciji za novinare govorio je između ostalog i o ukrajinsko-ruskoj krizi, kazao je da tenzije u svijetu čine i pritisak na ekonomiju, nakon epidemije.

„Ovdje u BiH ne čujem nikoga da priča o ekonomiji. Tu imam nekoliko prijedloga. U okviru entiteta razmotriti ekonomske politike koje bi išle u pravcu da se obezbijedi stabilnost ekonomije i monetarnog sistema“, kazao je Dodik i dodao:

„U BiH postoji zakon koji poštuje Centralna banka, u tom smislu postoji jedna rezerva koja govori o tome da u Centralnoj banci BiH ima 400 miliona evra više nego što imamo emisiju. Inflacija koja se dešava na globalnom nivou je dio ranijih emisija novca bez pokrića prije svega u EU koja je novac štampala bez pokrića, to je u većem iznosu učinila Amerika, a kasnije Velika Britanija, a to danas dolazi na naplatu.“

Dodik je istakao da je njegova ideja i prijedlog da se hitno sjedne u okviru dva entiteta koji imaju nadležnosti i da se, kako kaže, potencira izmjena zakona Centralne banke koji će dozvoliti da se domaćim vrijednosnim papirima može trgovati Centralna banka na domaćem tržištu.

„Da od ovih 400 miliona bude doznačeno ili prodato entitetima sa jednim ciljem, a to je formiranje robnih rezervi. Treba hitno djelovati, ja ću predložiti da se izmjeni ovaj zakon i dobićemo novac sa pokrićem i da obezbijedimo robne rezerve. Pokrećem inicijativu koja je u skladu sa evropskim propisima i ne ugrožava ugovor o stabilizaciji“, istakao je Dodik.

BN Foto:BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.