Bez panike! Koje opcije imate ukoliko vam ispadne plomba iz zuba

Ispala mi je plomba iz zuba? Ovo je rečenica koju je skoro svako od nas bar jednom u životu izgovorio, jer je u pitanju česta situacija, za koju postoje razni razlozi. Najbolje bi bilo prvo posetiti stomatološku ordinaciju, gde ćete saznati glavni razlog zašto vam je ispala plomba. Iako u ovim situacijama uglavnom zub ne boli, važno je otići kod zubara, koji će vam obnoviti plombu.

Stoga smo odlučili da vam u nastavku otkrijemo zbog čega dolazi do njenog ispadanja i koje savete možete slediti da bi vam bilo ugodnije, dok ne dođete na pregled kod svog zubara.

Leutar.net Bez panike! Koje opcije imate ukoliko vam ispadne plomba iz zuba

Zbog čega dolazi do ispadanja plombe

Uvek pri žvakanju hrane, vršimo pritisak na naše zube, što može dovesti do toga da plomba oslabi i ispadne. Ukoliko vam se to ipak desi, razmislite da li ste trenutak ranije stavili u usta neku tvrdu namirnicu i zagrizli je, kao što su kockica čokolade ili kriška jabuke.

Ukoliko se desi da vaš zub, u kome se nalazila plomba, kasnije počne da se kvari ili propada, na vreme bi trebalo da konsultujete svog stomatologa, da biste što otklonili problem. Plomba na zubu mora da postoji, jer će u suprotnom vaš zub biti sklon zadržavanju hrane i bakterijama, što utiče na osetljivost zuba i prouzrokuje njegov kvar.

Leutar.net Bez panike! Koje opcije imate ukoliko vam ispadne plomba iz zuba

Šta uraditi ako je ispala plomba, a zub ne boli

Bez obzira što ne osećate nikakvu neprijatnost zuba, trebalo bi da zakažete pregled kod stomatologa. Glavni razlog toga jeste što mesto zuba, na kom je ispala plomba, predstavlja idealan prostor za razmnožavanje bakterija i stvaranje karijesa. Stoga, dok ne odete kod zubara, pažljivo četkajte taj zub, a zatim usta isperite vodom, da biste se uverili da na mestu, na kom treba biti plomba, nije ostalo nešto hrane.

Ukoliko vam je ispao samo deo plombe, zubar će na osnovu pregleda proceniti da li je potrebno staviti u potpunosti novu plombu ili nadoknaditi samo njen deo koji fali.

Imajte na umu da je zub bez plombe znatno slabiji, te bi trebalo da budete obazrivi prilikom biranja namirnica, koje ćete pojesti. Izbegavajte lepljive i tvrde obroke, da vam se delići hrane ne bi zaglavili u zubu, što bi ga izložilo riziku da ga slomite. Potrudite se da jedete mekanu hranu, sve dok vam zubar ne stavi novu plombu.

Veliki broj njih izjavio je da ne oseća bol nakon što im je plomba ispala. Međutim, svakako postoji mogućnost da osetite bilo kakvu osetljivost ili bar manji bol u ovakvoj situaciji. Tada je sasvim u redu da uzmete lekove protiv bolova, bez recepta, koji će ublažiti trenutnu nelagodnost. Takođe možete kontaktirati i svog stomatologa, koji će vam, zavisno od simptoma koje osećate, reći šta je najbolje po vas.

Leutar.net Bez panike! Koje opcije imate ukoliko vam ispadne plomba iz zuba

Kako će stomatolog postupiti?

Jedna među prvim stvarima koje će stručni stomatolog uraditi kada uđete u ordinaciju jeste temeljna procena oštećenog zuba.

Primenjuje se iskustvo i najsavremenija tehnologija, koja pomaže u otkriću toga šta je najbolje po vaš zub, da bi se sačuvao. Ukoliko vam zub nije propao, postoji mogućnost da se restaurira i zameni novom plombom.

U nekim slučajevima je potrebna i terapija kanala korena zuba. Međutim, koji kog tretman zuba da vam je neophodan, sve će biti sigurno i bezbedno po vaše oralno zdravlje, kada svoje poverenje pružite kvalitetnoj stomatološkoj ordinaciji.

Nije nimalo zabavno izgubiti plombu, ali u takvim situacijama nema razloga ni paničiti, jer su danas dostupna razna rešenje za svačiji osmeh.

1 Komentar

  1. Odlican tekst! Nije lako naci zubara sa kojim necete imati problem i to samo mi znamo koji imamo probleme sa zubima. Ipak, ima svetlih tacaka i kod nas i iz mog iskustva smem da dam preporuku za dr. Stajcica. Ovo ima u Srbiji veroavli ili nehttps://www.youtube.com/watch?v=ptk4cPToRz8

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.