Bajden: Ko je, za ime boga, Putin da dijeli nezavisnost?

– Predsednik SAD Džozef Bajden postavio je večeras pitanje, ko je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dao za pravo da proglašava teritorije na tuđoj zemlji nezavisnim, nakon što je Rusija priznala dve samoproglašene republike u regionu Donbasa na istoku Ukrajine.

„Ko je, za ime boga, Putin da ima pravo da proglašava nove, takozvane zemlje na teritoriji koja pripada njegovim susedima, Ukrajini“, naveo je Bajden, a preneo Bi-Bi-Si.

On je, između ostalog, rekao da SAD veruju da je Rusija očigledan agresor u tenzijama sa Ukrajinom.

Bajden je osudio Putinovo, kako je nazvao, „bizarno“ proglašavanje dve separatističke republike na istoku Ukrajine, dodajući da je jasno da je reč o kršenju međunarodnog zakona.

Sankcije Rusiji stupaju na snagu već sutra, a prve su na udaru banka VEB i Ruska vojna banka, kao i sankcije protiv ruske elite i članova njihovih porodica.

Bajden je dodao da će poslati još odbrambene pomoći Ukrajini i razmestiti američku vojsku na teritorije baltičkih zemalja, koje su članice NATO.

„Ovi potezi (sankcije) mogu da budu još oštriji, i mere bi onemogućile ruskoj vladi da dobija novac za Zapada. Čini mi se da je Putin u današnjem govoru pokazao da nema nameru da traži pravi dijalog o evropskoj bezbednosti“, kazao je Bajden.

On je istakao da je u kontaktu sa saveznicima i predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

„Ujedinjeni smo u podršci Ukrajini. Ujedinjeni smo u protivljenju ruskoj agresiji. Ujedinjeni smo u našoj odlučnosti da branimo NATO savez“, dodao je američki predsednik.

(Tanjug) 

4 KOmentara

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.