Šta su nam donijeli izbori za MZ: Buđenje SNSD-a u Banajuci… I šta se dogodilo sa PDP-om i SDS-om

Završeni su izbori za savjete mjesnih zajednica u Banjaluci. I opet, pobjednici su SNSD i koalicioni partneri.

Juče su u Banjaluci održani izbori za savjete mjesnih zajednica. Do ovih mnogi građani nisu znali ni da postoje ovi izbori, a da ne govorimo o izlasku na glasanje.

Ovaj put je situacija bila nešto drugačija. Političke partije su se potrudile da i ove izbore postave kao jednu od odlučujućih bitki između dvije suprostavljene političke opcije u Banjaluci. 

Na kraju, prema rezultatima koji su objavljeni sinoć SNSD je sa koalicionim partnerima pobijedio u 44 banjalučke mjesne zajednice, a koalicija predvođena PDP-omi SDS-om u 13 mjesnih zajednica.

Inače, ove izbore su i jedni i drugi predstavljali kao veoma bitne, ne zato jer su važni za građane, nego zato što bi trebali pokazati šta će se dogoditi u oktobru, na opštim izborima.

Ovo je posebno bilo izraženo među političarima okupljenim u koaliciji oko PDP-a koji su se nadali da će izdizanjem pitanja izbora u mjesnim zajednicama potvrditi podršku koju je Draško Stanivuković dobio na izborima 2020. godine i položiti još jedan test pred glavni ispit u oktobru.

Ipak, sve ovo je navelo SNSD da podigne sve članove i simpatizere i da iskoristi sve rsurse koje ima na raspolaganju ne bi li pokazali da se Banajluka vraća na stari put i da je Stanivukovićev uspjeh bio tek jedan izlet građana koji se neće više ponoviti.

Sudeći samo prema rezultatima u tome su na neki način i uspjeli.

A da je SNSD za ove izbore porobudila jaka kampanja PDP-a i koalicije oko ove partije najbolje pokazuje tvit Srđana Mazalice, poslanika SNSD-a u Skupštini RS.

Ovi izbori će sigurno biti i vjetar u leđa predsjedniku gradskog odbora SNSD-a u Bajaluci Vladi Đajići, kojeg su mnogi gledali kao cirkusanta sa mikrofonom u ruci. Jer, sudeći prema ovim rezultatima uspio je da podigne SNSD na noge nakon poraza na lokalnim izborima.

Ipak, ostaje pitanje koliko je ovime demonstrirana moće banjalučkog SNSD-a, a koliko nemoć PDP-a i SDS-a u ovom gradu. I, ono što je bitno, da li je moguće da se sva ona podrška koju je dobio Stanivuković prije godinu i po u trci za gradonačelnika već istopila.

Istina, u SNSD-u su se svakodnevno trudili da pokažu da je Stanivuković bio loš izbor po građane Banjaluke, ali bi krivicu za loš rezultat PDP-a i SDS-a možda trebalo usmjeriti najviše ka samim strankama i njihovoj oprganizaciji.

Jer, vidljivo je da je izostala očekivana podrška pristalica i simpatizera SDS-a i PDP-a u Banjaluci

Mada, ono što može tješiti ove stranke je izlaznost od 20 odsto, koja iako najveća do sad nije baš relevantna za prognoze na sljedećim opštim izborima.    

Ono što je zanimljivo i sigurno zabrinjavajuće je da u svim mjesnim zajednicmama podršku građana nije dobio ni jedan nezavisni kanidat. 

Izvor: Buka / Milovan Matić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.