Dučićeva česma ponovo „seli“ u Stari grad?

U znak zahvalnosti za višemilonske projekte koje Vlada Srbije finansira u Trebinju, rukovodstvo Grada ima namjeru da se, po završetku radova na popločavanju ulica Starog grada, adekvatnim obilježjem zahvali Republici Srbiji. Kako je za “Jadran Trebinje” najavio načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Vedran Furtula, razmišlja se o vraćanju Dučićeve česme na mjesto gdje je stajala u godinama prije rata. Međutim, ova ideja naišla je na negodovanje starosjedilaca, kao i magistra arheologije i dugogodišnjeg radnika Muzeja Hercegovine, Đoka Odavića.

Izvor: Jadran Trebinje

Četvrta faza popločavanja ulica Starog grada u Trebinju uveliko traje. Ovaj značajan i složen posao Vlada Srbije finansira sa 2 miliona evra. Gradska uprava Trebinja ima namjeru da, u znak zahvalnosti, po završetku radova izgradi prikladno obilježje posvećeno Republici Srbiji.  Jedna od ideja je da se Dučićeva česma koja se trenutno nalazi van zidina Starog grada  vrati na mjesto pored Osman-pašine džamije.

Kada su se u nekom predhodnom periodu, do kada seže pamćenje, vršili radovi na revitalizaciji Starog grada iz samog centra izmještena je česma koja se sada nalazi kod Nestro pumpe. Vjerovatno ćemo se bazirati na vraćanje te česme na mjesto gdje je bila. Još uvijek  razmišljamo da li je  to adekvatno rješenje, jer moramo da se posavjetujemo sa ljudima koji su specijalizovani za te vrste projektovanja.  Naša želja je da to bude  “šlag na tortu” i zahvalnost glavnim donatorima svega ovoga, a to je Vlada  Srbije – rekao je Furtula.

Prema riječima magistra arheologije i dugogodišnjeg radnika Muzeja Hercegovine, premještanje ove česme bilo bi najveće svetogrđe. Odavić predlaže da se pronađe neki drugi način da se donatoru iskaže zahvalnost, a da to ne bude na “uštrb Jovana Dučića u koga se kunemo, a onda radimo sve protiv njega i njegove volje”. On tvrdi da se česma sada nalazi na mjestu gdje joj je Dučić odredio mjesto 1938. godine.

Leutar.net Dučićeva česma ponovo "seli" u Stari grad?

Ja posjedujem  dokumenta koja nedvosmisleno govore da je ova česma 1938. godine kada je i podignuta bila na mjestu na kome se danas nalazi. Tvrdim da je ona sa mjesta gdje se sada nalazi premještena u Stari grad tek 1954. godine. Ove znamenitosti treba da stoje na mjestu gdje su prvobitno postavljene, a ne tamo gdje bi nekom načelniku ili bogatašu odgovaralo. Premještanje i diranje ove česme je najveće svetogrđe – objašnjava Odavić.

Leutar.net Dučićeva česma ponovo "seli" u Stari grad?
Fotografija iz 1938. godine sa otkrivanja česme pored koje stoji vojska

— Poslednja fotografija koju ja imam kao dokaz fotografisana je 1952. godine. Na fotografiji je sestra trebinjskog fotografa Zorana Tadića  sa Miškom Kruševcem, koje stric kao djecu drži pored česme – kaže Odavić.

Leutar.net Dučićeva česma ponovo "seli" u Stari grad?
Fotografija iz 1952. godine

 Starosjedilac i novinar Ljubiša Anđelić, takođe, tvrdi da je ova česma prvobitno postavljena na mjesto na kome se danas nalazi.

-Sjećam se te česme još kao dijete. Tu smo često pili vode i odmarali, ona je tek kasnije premještena u Stari grad– kaže Anđelić.

Dučićeva česma se od 1954. do 1993. godine nalazila u Starom gradu, kada je nažalost srušena zajedno sa Osman-pašinom džamijom, da bi tek 1999. godine bila vraćena na mjesto gdje se danas nalazi.

1 Komentar

 1. Cijenimo da je magistar arheologije i uvaženi gradjanin Trebinja, g. Djoko Odavić, najpozvaniji ekspert za donošenje odluka koje se odnose ne samo na arheologiju i istoriju nego i za arhitektonsko uredjenje grada.

  Uz to, treba napomenuti da je bio saradnik legendarnog arhitekte i slikara Trebinjca Vuka Roganovića.

  Ako on sa svim dostavljenim dokazima o originalnoj lokaciji česme po želji pjesnikovoj i želji nas starih Trebinjaca, nije pozvan da donese presudnu odluku, onda ko bi to bio?!

  S poštovanjem,
  Marko S. Dučić
  Sudskom odlukom naimenovan kao poslednji izvršilac testamenta pjesnika Jovana Dučića

  археологије и уважени грађанин Требинња, г. Ђоко Одавић најпозванији експерт за доношење одлука које се односе не само на археологију и историју него и за архитектонско уређење града.

  Уз то, треба напоменути да је био сарадник легендарног архитекте и сликара Требињца Вука Рогановића.

  Ако г. Одавић, са свим достављеним доказима о оргиналној локацији чесме по жељи пјесниковој и жељи нас старих Требињаца, није позван да донесе пресудну одлуку, онда ко би то био?

  С поштовањем,
  Марко С. Дучић
  Cудском одлуком наименован као последњи извршилац тестамента пјесника Јована Дучића

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.