Uzimaju i šakom i kapom: Dvostruke funkcije i VEĆE PLATE ZA DIREKTORE u javnim ustanovama u BiH

Transparensi ineternešenel u BiH objavio je novo istraživanje o 1.700 javnih ustanova u Bosni i Hercegovini koji, pored ostalog, sadrže i informacije o sastavu upravljačkih tijela, platama direktora i članova uprave i nadzornog odbora.

Istraživanje, koje se odnosi na prošlu godinu, pokazalo je da je više od polovine direktora javnih ustanova, uprkos pandemiji i ekonomskoj krizi, povećalo sebi plate u odnosu na godinu ranije.

Takođe, utvrđeno je da je više od 50 odsto javnih ustanova povećalo broj zaposlenih u odnosu na godinu ranije.

Na plate direktora i članova uprave i nadzornih odbora u oko 1.500 ustanova, za koje je TI BIH objavio podatke, troši se skoro 25 miliona KM godišnje. U njima je zaposleno preko 85.000 radnika, a sredstva kojima raspolažu zbirno iznose 2,9 milijardi KM.

Zdravstvo u vrhu

Najveće plate imaju direktori zdravstvenih ustanova, a nakon njih među najplaćenijima su rukovodioci visokoškolskih ustanova i fondova socijalne bezbjednosti.

Primjera radi, direktor UKC RS, Vlado Đajić, mjesečno prima 3.152 KM, a direktorka Doma zdravlja Banjaluka, Nevena Todorović, 3.033 KM.

Direktorka JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, Jelena Kurtinović, mjesečno prima 2.317 KM, a direktor bolnice Sveti apostol Luka u Doboju, Mladen Gajić, 3.034 KM.

Direktorka JU Centra za socijalni rad Banjaluka, Irena Joldžić, mjesečno prima 2.565 KM, direktor JU Centra za socijalni rad Bijeljina, Milorad Sofrenić, 2.615 KM, direktor JU Centra za socijalni rad Teslić, Aleksandra Petković Delić, 1.936 KM, a direktorka JU Centra za socijalni rad Doboj, Vukosava Sofrenić, 2.470 KM.

Sukob interesa

Iako u BiH ne postoji registar javnih ustanova, objavljivanjem podataka o njihovom poslovanju i sastavu članova uprave TI BiH je identifikovao brojne rukovodioce na dvostrukim funkcijama, od kojih su neki po važećim propisima u direktnom sukobu interesa.

– Rukovodioci javnih ustanova često obnašaju javne funkcije u parlamentima, imaju pozicije u javnim preduzećima ili udruženjima koje se finansiraju iz budžeta. TI BiH je na osnovu ovih podataka i nedavno objavljenog registra dodijeljenih grantova udruženjima i fondacijama identifikovao 74 lica koja se istovremeno nalaze u rukovodstvu javnih ustanova i udruženja koja su primala budžetska sredstva – navodi se u istraživanju TI BiH.

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.